Voorbeschouwing 1e etappe Tour de France 2018

Voorbeschouwing 1e etappe Tour de France 2018

Het is de hoogste tijd om aan de 105e Tour de France te beginnen. Met 176 renners gaat de Tourkaravaan zaterdag om 11:10 uur van start om 201 kilometer af te leggen van Noirmoutier-en-l’Île naar Fontenay-le-Comte. Wie wint de eerste etappe en pakt de gele trui? Wij blikken vooruit.

Parcours

Op het eiland Noirmoutier-en-l’Île gaat de 105e Tour van start. Langs de kust van de Atlantische Oceaan wordt er in zuidwestelijke richting koers gezet door de Vendée naar Fontenay-le-Comte. Het parcours is vlak en kent twee hindernissen: een tussensprint in La Tranche-sur-Mer en een bergsprint in Vix van vierde categorie.

1e etappe Tour de France 2018

Ongetwijfeld hebben een aantal renners hun zinnen gezet op de bergsprint. Normaal gesproken draaien de renners hun handen niet om voor een sprint van vierde categorie waar één punt te verdienen valt, maar vandaag staat de bolletjestrui op het spel. Wie springt er mee voor de puntjes? Met nog 13,5 kilometer te rijden is er in Maillezais een ‘bonussprint’, waarbij 3,2 en 1 seconden te verdienen zijn voor de eerste drie renners. De kans dat het daarna uiteindelijk ‘gewoon’ op een massasprint eindigt is levensgroot.

Favorieten

De lijst met topsprinters is enorm, maar achter veel namen staat een vraagteken. Misschien is Dylan Groenewegen wel de grootste favoriet. De Nederlander is bezig aan een constant seizoen en zal na zijn overwinning op de Champs-Élysées ongetwijfeld een mentale barrière doorbroken hebben. Wint hij zijn tweede Touretappe op een rij en zorgt hij na 29 jaar (Erik Breukink) eindelijk weer voor een Nederlandse geletruidrager? Volgens de bookmakers is hij de topfavoriet en ook wij zien hem maar al te graag winnen.

Dylan Groenewegen 2018

Fernando Gaviria is Groenewegen’s grootste uitdager. In tegenstelling tot Groenewegen heeft de Colombiaan wèl een sprinttrein tot zijn beschikking en won hij vorig jaar in de Giro liefst vier etappes. Quick-Step’s oud-werknemer Marcel Kittel is eveneens een topkandidaat, al is hij sinds zijn overstap naar Katusha-Alpecin nog verre van succesvol. Deze drie renners maken de meeste kans op de ritoverwinning en het daarbijbehorende geel.

Maar de kans is groot dat iemand anders de overwinning pakt, want de lijst van sprinters is zoals eerder aangegeven groot. Denk bijvoorbeeld aan Peter Sagan, Arnaud Démare, André Greipel, Alexander Kristoff, Michael Matthews en dertigvoudig etappewinnaar Mark Cavendish. Achter bijna alle namen staat een vraagteken, maar wie staat er tijdens de Tour op? Zaterdag rond 15:38-16:04 (in verband met WK voetbal is de finish vroeger) weten we meer.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Fernando Gaviria
*** Dylan Groenewegen, Marcel Kittel
** Peter Sagan, André Greipel, Mark Cavendish, Arnaud Démare
* Alexander Kristoff, Michael Matthews, John Degenkolb, Magnus Cort, Christophe Laporte

Loading ... Loading …

Share this post