Voorbeschouwing 1e etappe Giro d’Italia 2019

Voorbeschouwing 1e etappe Giro d’Italia 2019

Eindelijk gaat de Giro d’Italia 2019 van start, en hoe! Op de openingsdag staat er direct een lastige tijdrit op het menu. Wie komt er in San Luca op de twee kilometer lange slotklim als snelste boven? Wij blikken vooruit!

Parcours

Om 16:50 uur rolt in Bologna de eerste renner van het startpodium. Het eerste deel van de acht kilometer lange proloog gaat nagenoeg rechtdoor en kent weinig bochten. Het tweede deel is iets bochtiger. Na 5,9 kilometer wordt er scherp rechtsaf geslagen en de Via de San Luca opgereden. Daar begint de 2,1 kilometer lange slotklim.

De klim is pittig. Het eerste deel loopt direct met 13,6% omhoog, waarna het iets afzwakt. Halverwege de klim loopt de weg met maar liefst 16% omhoog! De laatste halve kilometer naar de finish is nagenoeg vals plat. Hoogstwaarschijnlijk gaan de renners op hun gewone wegfiets van start, want klimmen met een tijdritfiets is geen pretje. Helemaal niet als de weg met 16% omhoog loopt..


Het parcours van de proloog.

De lastige klim naar San Luca.

Start eerste renner: 16:50 uur
Aankomst laatste renner: 20:00 uur

Favorieten

Soms moeten we weken wachten om erachter te komen hoe het met de vorm van de klassementsmannen zit, maar deze Giro is dat niet het geval. Op de openingsdag komen we al heel veel te weten over het gestel van Tom Dumoulin, Primoz Roglic en Simon Yates. Op papier moet de tijdrit het beste liggen voor Roglic. De Sloveen verkeert in topvorm, kan enorm tempo maken op het vlakke en heeft natuurlijk een ijzersterke klim in zijn benen. In de Ronde van Romandië liet hij onlangs zien dat hij in korte tijdritten uitstekend uit de voeten kan. Mede daardoor is hij de topfavoriet voor zaterdag.

Voor Dumoulin lijkt de tijdrit ietwat aan de korte kant te zijn. Hoe langer, hoe beter. Dumoulin is een koning in het indelen van zijn tijdritten, maar in zo’n korte proloog telt er maar één ding: hard doorstampen. Ongetwijfeld zal Dumoulin kort eindigen, maar of hij mee kan doen voor de winst is de vraag.

Tom Dumoulin 2019
Tom Dumoulin is een van de favorieten.

Voor Simon Yates komt de korte proloog als een geschenk uit de hemel vallen. Normaal gesproken komt hij in tijdritten tekort ten opzichte van Roglic en Dumoulin, maar nu er geklommen moet worden kan hij de schade beperken. Daarnaast liet hij in Parijs-Nice tot ieders verrassing zien dat hij in de winter flink aan zijn tijdritcapaciteiten heeft gewerkt. Hij won de nagenoeg vlakke tijdrit door Nills Pollitt en Michal Kwiatkowski te verslaan. Een overwinning zal een flinke stunt zijn.

Tom Dumoulin Giro 2017

Lees ook

Voorbeschouwing Giro d’Italia 2019 | Alles wat je moet weten

De kans is erg groot dat zaterdag direct een klassementsrenner toeslaat. Toch zijn er ook enkele tijdritspecialisten die aanspraak maken op de ritoverwinning. Denk bijvoorbeeld aan Victor Campenaerts, die amper een maand geleden het werelduurrecord van Bradley Wiggins veroverde. Helaas is voor hem de tijdrit iets te kort en kent het te veel hoogtemeters. Andere namen om in de gaten te houden: Bob Jungels, Tao Geoghegan Hart, Bauke Mollema en Ion Izagirre.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

**** Primoz Roglic
*** Tom Dumoulin, Simon Yates
** Bob Jungels, Ion Izagirre, Vincenzo Nibali
* Victor Campenaerts, Tao Geoghegan Hart, Miguel Angel Lopez, Bauke Mollema

TV
Vanaf 16:45 uur is de proloog live op Eurosport 1 te zien. Met onze liveticker hoef je niets te missen van alle (tussen)tijden.

Share this post