Voorbeschouwing 1e etappe Giro d’Italia 2018

Voorbeschouwing 1e etappe Giro d’Italia 2018

Eindelijk! Vrijdag gaat de 101e Giro d’Italia van start. Lukt het Tom Dumoulin om in de openingstijdrit door Jeruzalem het roze te veroveren of steekt Rohan Dennis daar een stokje voor? Wij blikken vooruit op de eerste etappe van de Giro d’Italia 2018.

Parcours
Het zat al een paar jaar in de pijpleiding, maar nu is het Giro-organisator RCS dan eindelijk gelukt: als eerste van de drie grote ronden een Grande Partenza dat buiten Europa zal plaatsvinden. Na eerder mogelijkheden in de Verenigde Staten, Japan en Qatar te geven verkend, viel de keuze ten slotte op Israël. Een opmerkelijke beslissing, alleen al vanwege het feit dat er al decennialang een politiek conflict heerst tussen Israël en de Palestijnen. Het zorgde voor de nodige ophef. Pro Palestina-organisaties deden – tevergeefs – een poging om de Girostart uit Jeruzalem te verplaatsen. De Israëliërs waren op hun beurt gepikeerd toen bij de presentatie van het parcours afgelopen november in Milaan de locatie van de tijdrit werd aangeduid als West-Jeruzalem in plaats van Jeruzalem. Enkele ministers dreigden zelfs met terugtrekking als de RCS de benaming niet zou aanpassen, wat vervolgens snel gebeurde.

1e etappe Giro 2018 profiel

Ondanks alle gevoeligheden en politieke spanningen zullen de coureurs zich moeten concentreren op hun werk: een individuele tijdrit over een golvend parcours met nogal wat bochtenwerk door het westelijk deel van Jeruzalem. De start en finish zijn vlakbij de Oude Stad en lopen allebei iets omhoog. Voor titelverdediger Tom Dumoulin, die de laatste Giro-openingstijdrit twee jaar geleden in Apeldoorn won, is het een vroege kans om een mentaal tikjes uit te delen aan zijn concurrenten.

Favorieten
Een mentale tik uitdelen is dus voor Dumoulin het devies. Op het 9,7 kilometer lange parcours heeft hij de capaciteiten om het roze te pakken, maar moet hij wel afrekenen met topfavoriet Rohan Dennis. De Australiër mikt net als Dumoulin op het klassement en versloeg de Nederlander al eerder in een openingstijdrit van een grote ronde. Voor Dumoulin’s thuispubliek in Utrecht was Dennis in de Tour van 2015 de snelste. Hij is, gezien zijn tijdritoverwinningen in de Abu Dhabi Tour en Tirreno-Adriatico, de topfavoriet.

Rohan Dennis 2018

Dumoulin kan het de Australiër moeilijk maken, maar de Limburger heeft aan power ingeleverd zodat hij in het hooggebergte beter uit de voeten kan. Misschien is daarom de Nederlandse hoop ook wel gevestigd op Jos van Emden. Hij won vorig jaar in Milaan de laatste etappe en zou maar wat graag dat een vervolg willen geven. Zijn oud-ploegmaat Victor Campenaerts behoort eveneens tot de favorieten.

Outsiders voor de zege zijn viervoudig tijdritwereldkampioen Tony Martin, Vasil Kiryienka en misschien wel Chris Froome, al is het parcours iets te kort om het verschil te maken met de echte specialisten. Wel kan hij wel tijd pakken op concurrenten als Thibaut Pinot, Miguel Angel Lopez en Fabio Aru.

Starttijden
Om 12:50 uur (Nederlandse tijd) rolt Fabio Sabatini van Quick-Step als eerste van het startpodium af. Danny van Poppel is negen minuten later als eerste landgenoot aan de beurt. Tom Dumoulin start om 15:45 uur als allerlaatste.

Alle starttijden vind je hier.

Jos van Emden 2018

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Rohan Dennis
*** Tom Dumoulin, Jos van Emden
** Victor Campenaerts, Tony Martin, Chris Froome
* Vasil Kiryienka, Mads Pedersen, Alex Dowsett, Ryan Mullen, Luis Léon Sanchez

TV
Eurosport 1 is er vanaf 12:30 uur al live bij. Voor een liveticker kun je hier terecht.


We hebben alles over de Giro voor je verzameld op fietsen/" 7136 target="_self">fiets.nl/giro. Je vindt hier de deelnemende renners en teams, de klassementen en uitslagen, het etappe-overzicht en tijdens de etappe’s een liveticker met het laatste nieuws.


Share this post