Voorbeschouwing 19e etappe Vuelta a España 2018

Voorbeschouwing 19e etappe Vuelta a España 2018

Nog maar twee bergetappes te gaan en dan weten we wie de 73e Vuelta a España gaat winnen. Vandaag staat de eerste van twee lastige bergritten op het programma. Blijft Simon Yates leider en wat doet Steven Kruijswijk? Wij blikken vooruit op de negentiende etappe.

Parcours

De etappe start om 13:30 uur in Lleida, de finishplaats van donderdag. In noordoostelijke richting wordt er gereden naar Andorra, dat na 133,4 kilometer binnengereden wordt. Enkele kilometers later begint de enige klim van de dag: de Coll de la Rabassa.

Een kort uitstapje naar Andorra, waar de finish is gelegen.

De Rabassa is 17 kilometer lang en loopt gemiddeld 6,6% op. In het begin van de klim doemen er stijgingspercentages van 13% op, maar daarna zwakt hij wat af en kent hij net voor de slotkilometer nog een uitschieter van 7,2%. De Rabassa blijft echter wel doorlopen tot de allerlaatste meter. Op 2025 meter hoogte is de finishstreep getrokken.

Favorieten

In de Giro d’Italia raakte Yates na twee geweldige weken alsnog de leiderstrui kwijt. “Yates heeft het altijd lastig in de slotweek van een grote ronde”, zei iedereen toen. Deze Vuelta ziet het er helemaal niet naar uit dat Yates inzakt, maar je weet maar nooit.. Yates moet samen met zijn teamgenoten Adam Yates en Jack Haig op zijn hoede zijn, want vooral de Colombianen Nairo Quintana en Miguel Angel Lopez zullen alles-of-niets spelen. Tel daar Alejandro Valverde op amper 25 seconden bij op en je weet dat het lastig gaat worden voor de Brit om zijn eerste grote ronde te winnen.

Nairo Quintana, Simon Yates, Miguel Angel Lopez 2018

Valverde vormt samen met Quintana een gevaarlijk duo. De Movistar-renners rijden deze Vuelta meer tegen dan voor elkaar, maar hebben maar één optie als ze de Vuelta willen winnen: samenwerken. Wellicht kan Quintana met een vroege aanval Yates isoleren en onder druk zetten, waarna Valverde de genadeknap uitdeelt. Ongetwijfeld is Movistar iets van plan, maar wat?

Dan hebben we ook nog Enric Mas en Steven Kruijswijk. Na de tijdrit nam Kruijswijk de derde plaats over en mochten we even dromen van een Nederlander op het podium in Madrid, maar amper 24 uur later leek die droom al in duigen te vallen. Kruijswijk verloor op Monte Oiz een minuut op zijn concurrenten en moet nu minimaal 26 seconden op Mas terugpakken om zicht te houden op het podium. Gezien het sterke optreden van de nog maar 23-jarige Mas wordt het lastig om tijd terug te pakken op de Spanjaard.

De kans dat we weer een strijd op twee fronten krijgen is groot. De aanloop naar de slotklim is nagenoeg vlak en kent geen gecategoriseerde klimhindernissen, waardoor het minder interessant is voor Thomas De Gendt, Bauke Mollema en Ben King om mee te springen. Zij sparen waarschijnlijk de benen om zaterdag (met liefst 6 beklimmingen) een ultieme gooi te doen naar de bergtrui. Voor Rafal Majka, Dylan Teuns, Michael Woods en Ilnur Zakarin is de etappe van vandaag wel een mooie kans op ritwinst.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Alejandro Valverde
*** Miguel Angel Lopez, Enric Mas, Simon Yates
** Nairo Quintana, Steven Kruijswijk, Thibaut Pinot, Ion Izagirre, Rigoberto Uran
* Tony Gallopin, Wilco Kelderman, Rafal Majka, Mike Woods, Ilnur Zakarin, Dylan Teuns

TV

Vanaf 15:00 uur is de rit live op Eurosport 1 en Sporza te zien. Met onze liveticker hoef je ook niets te missen.

Share this post