Voorbeschouwing 19e etappe Tour de France 2019

Voorbeschouwing 19e etappe Tour de France 2019

Nog maar twee kansen krijgen de concurrenten van Julian Alaphilippe om de Fransman uit het geel te rijden. Vrijdag lonken er kansen, want de finish is bergop. Raakt Alaphilippe het geel nog kwijt of houdt hij ook vrijdag knap stand? Wij blikken vooruit op de voorlaatste bergrit.

Parcours

De negentiende etappe gaat laat van start. Pas om 13:55 uur worden de renners weggevlagd in Saint-Jean de Maurienne, een bekende plaats in de Tourgeschiedenis. Regelmatig vertrekt of eindigt een Touretappe in Saint-Jean de Maurienne, omdat het vlakbij bekende beklimmingen zoals de Galibier, Madeleine en Croix de Fer ligt. Acht jaar geleden ging de Dauphiné er van start en pakte Lars Boom de overwinning.

De Col de l’Iseran is de scherprechter van deze etappe. Na de Côte de Saint-André (3de cat.), Montée d’Aussois (2de cat.) en de westkant van de Col de la Madeleine (3de cat.) is de l’Iseran de vierde klim van de dag. De l’Iseran wordt vanaf Bonneval sur Arc beklommen en is 12,9 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2%. Op de top van de Col de l’Iseran vallen er bonificatieseconden te verdienen, waarna er naar Tignes gedaald wordt. Een week geleden lag er overigens nog sneeuw op de top.

In Tignes begint de slotklim. Na zo’n 27 kilometers in dalende lijn staan er nog 7,4 klimkilometers op het programma. De Montée de Tignes is met een gemiddelde stijging van 7% niet extreem lastig, maar kan na een etappe op grote hoogte wel voor problemen zorgen. De top van de Montée de Tignes is namelijk op bijna 2100 hoogtemeters gelegen, en dat is pittig. De laatste 2,5 kilometer is de weg overigens nagenoeg vlak. In tegenstelling tot donderdag krijgt Alaphilippe dus niet de kans om na de slotklim het verschil in een afdaling nog te repareren.

 
De profielen van de l’Iseran en de Tignes.

Start: 13:55 uur
Finish: 17:40 uur

Favorieten

Op basis van donderdag zijn Egan Bernal en Nairo Quintana de grote favorieten. De vraag is natuurlijk: hoe goed zijn zij hersteld? Quintana maakte bergop tot dusverre nog geen goede indruk, maar was op de Galibier van grote klasse. Hij liep zelfs iets uit op het peloton, waar – toegegeven – met de handrem de slotklim op werd gereden. Bernal zal alles op alles zetten om vrijdag en zaterdag tijd te winnen op Alaphilippe. Daar kan hij alle steun van Geraint Thomas bij gebruiken, maar dat is geen zekerheidje. Zonder de aanval van Thomas was Bernal misschien wel verder uitgelopen op Alaphilippe. Nu is het gat nog altijd anderhalve minuut.

Van Bernal mogen we dus iets verwachten. Hetzelfde geldt voor Thibaut Pinot, die voor de etappe van donderdag tot topfavoriet werd gebombardeerd om de 106de Tour te winnen. De Fransman moet in de aanval gaan, want nu staat hij ‘slechts’ vijfde en is een podiumplaats nog ver weg. Het verschil tussen Bernal, Thomas, Kruijswijk, Pinot en Buchmann is sowieso op een paar handen te tellen. Alles hangt af van de vorm van de dag, want de ene dag maakt Bernal een sterkere indruk en de andere dag is Pinot weer een kanshebber.

Bauke Mollema 2019
Een rit voor Bauke Mollema?

Het warme weer heeft van alle klassementsmannen misschien wel de meeste negatieve invloed op Pinot, die vorig jaar ook al met uitdrogingsverschijnselen te maken had in de Giro. Het is echter stuivertje wisselen vooraan, dus een topfavoriet aanwijzen voor de dagoverwinning is onbegonnen werk. Wellicht laten Damiano Caruso en Romain Bardet zich weer in de aanval zien om bergpunten te pakken. De kans dat een groep vooruit blijft is groot. Wellicht stuurt Movistar weer een mannetje mee en trommelt ook Bauke Mollema zijn klimbenen tevoorschijn…

Om het geel af te pakken van Alaphilippe moeten de klassementsmannen er vroeg aan beginnen. Mocht de renner van Deceuninck-Quick-Step op de Montée de Tignes nog deel uitmaken van de voorste groep, dan zal de schade voor hem niet al te groot zijn. Hoe dan ook: het belooft een strijd op meerdere fronten te worden.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets

**** Thibaut Pinot
*** Egan Bernal, Steven Kruijswijk
** Geraint Thomas, Emanuel Buchmann, Mikel Landa
* Nairo Quintana, Rigoberto Uran, Richie Porte, Alejandro Valverde, Julian Alaphilippe

TV

De rit is vanaf de start op Sporza, NPO1 en Eurosport te zien.


Romain Bardet nam donderdag de bolletjestrui over van Tim Wellens. Springt hij weer mee?

Share this post