Voorbeschouwing 19e etappe Tour de France 2018

Voorbeschouwing 19e etappe Tour de France 2018

Als Tom Dumoulin zaterdag met een achterstand van 1:59 minuut begint aan de 31 kilometer lange tijdrit, dan gaat de eindoverwinning – als alles normaal verloopt – naar Geraint Thomas. De Nederlander moet dus aan de bak vrijdag, als de laatste bergrit op het programma staat. Met de Aspin, Tourmalet en Aubisque is dit een etappe om handen en vingers bij af te likken. Wij blikken vooruit!

Parcours

De laatste bergrit is niet zomaar een etappe. Met de Col d’Aspin, Col du Tourmalet en Col d’Aubisque staan er drie mythische cols op het menu en moet de etappewinnaar van goeden huize komen. De negentiende etappe gaat om 12:15 uur van start in Lourdes, dat natuurlijk bekend staat als katholieke bedevaartsplaats, en de finish is zo’n vijftig kilometer westelijker gelegen in Laruns. Helaas is afsteken niet mogelijk voor de niet-klimmers, want eerst wordt er in zuidoostelijke richting koers gezet naar Arreau, waar na twee opwarmertjes van vierde categorie de eerste serieuze klim opgereden moet worden: de Col d’Aspin.

19e etappe Tour de France 2018

De Aspin (12 km à 6,5%) duikt na 78,5 kilometer op en is een mooie opwarmer voor de Tourmalet. Voor ongeveer de tachtigste keer wordt de Tourmalet in de Tour beklommen en is daarmee een vaste waarde. Met een lengte van 17,1 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3% wordt de klim van buitencategorie een ware uitputtingsslag. Tel daarbij een temperatuur van ongeveer 30 graden bij op en je weet dat het slachtoffers gaat opleveren.

Als er klassementsmannen zijn die nog iets recht willen zetten voor de tijdrit, dan is aanvallen op de Tourmalet nog niet het moment. De afzink van veertig kilometer naar de volgende hindernis, de Col des Bordères, spreekt niet in het voordeel van de aanvallers. Op de Aubisque (16,6 km à 4,9%) krijgen ze een laatste mogelijkheid om in deze Tour bergop iets uit te richten. Voor de echte waaghalzen is de daaropvolgende twintig kilometer lange afdaling naar Laruns een mogelijkheid om tijdwinst te pakken of de rit te winnen.

Tussen 17:32 en 18:11 uur weten we of Tom Dumoulin iets is ingelopen op Geraint Thomas en wie de laatste bergetappe heeft gewonnen.

Favorieten

Gelukkig is de Tour de France 2018 nog niet beslist. Thomas voert het klassement met 1:59 minuut voorsprong op Dumoulin en 2:31 minuten op Chris Froome aan, waarna Primoz Roglic, Nairo Quintana, Steven Kruijswijk en Mikel Landa ook nog op niet al te grote achterstand volgen. De kans bestaat dat LottoNL-Jumbo en Movistar een alles-of-niets poging wagen om een gooi te doen naar het podium. Met drie loodzware beklimmingen op het menu is de keuze reuze, alleen is de negentiende Touretappe anders dan voorgaande ritten. Team Sky rijdt namelijk niet meer met twee kopmannen, maar met één: Thomas. Froome zal in dienst rijden van zijn Britse ploeggenoot, waardoor de Sky-trein ontregelen nog moeilijker wordt.

Chris Froome 2018, Geraint Thomas 2018

Nairo Quintana slaagde er woensdag in om op de Col de Portet een minuut af te snoepen van de andere klassementsmannen en is nog maar een minuut van het podium verwijderd. Gesteund door zijn ploeggenoten Mikel Landa, Alejandro Valverde en Marc Soler moet hij vrijdag wel meer dan anderhalve minuut tijdwinst pakken op Froome en Roglic om nog kans te maken op het podium. In de tijdrit verliest hij sowieso tijd op hen, en met een ritzege op zak zit er niets anders op dan alle kaarten op tafel te gooien. Laten we het hopen, want dan krijgen we in ieder geval een prachtige koers.

Elke ploeg heeft wel zo zijn verhaal, maar kort samengevat: Sky vindt het prima en zal de koers controleren, Dumoulin heeft zo goed als genoegen genomen met een tweede plaats en zal vooral geen tijd willen verliezen op Froome en Roglic, LottoNL-Jumbo en Movistar gaan ongetwijfeld proberen om nog wat op te schuiven in het klassement. Dan zijn er ook nog renners als Romain Bardet (die veel tijd verloor op de Portet) en Daniel Martin (die tijd teruggepakte op de Portet) die er mogelijk al vroeg aan willen beginnen. Dan vergeten we nog even de aanvallers, voor wie dit de laatste kans is op etappewinst. Kortom: spektakel!

Bauke Mollema en Tom Dumoulin 2018

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

*** Primoz Roglic, Daniel Martin, Rafal Majka, Nairo Quintana
** Julian Alaphilippe, Chris Froome, Geraint Thomas, Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk
* Mikel Landa, Adam Yates, Romain Bardet, Alejandro Valverde, Bauke Mollema, Ilnur Zakarin

TV

Vanaf 12:00 uur is de etappe te volgen op Eurosport 1. Sporza en NPO1 volgen om 14:10 uur.

Share this post