Voorbeschouwing 19e etappe Giro d’Italia 2019

Voorbeschouwing 19e etappe Giro d’Italia 2019

Het venijn zit hem in de staart. De renners kunnen Verona al ruiken, maar er moet toch echt nog 344 kilometer afgelegd worden alvorens men in Verona aan de afsluitende tijdrit mag beginnen. Vandaag is het tijd voor de voorlaatste bergetappe. Wie slaat er toe?

Treviso -> San Martino di Castrozza (151 kilometer)

Wie kan zich de achttiende etappe van 2018 nog herinneren? Simon Yates ging glorieus aan de leiding en leek comfortabel af te stevenen op zijn eerste eindwinst in een grote ronde. Het profiel van die achttiende etappe kende geen geheimen en amper gevaren. Een lange, vlakke aanloop met als toetje de klim naar Prato Nevoso. Gezien de suprematie van de Brit in het hooggebergte moest dat geen probleem opleveren. Ook tijdens de klim vertoonde Yates lange tijd geen krimp. Totdat zijn concurrenten in de laatste kilometers begonnen te demarreren.

Op de versnelling van Dumoulin had hij nog een passend antwoord, maar toen Froome even later op de pedalen ging staan, moest hij in het zadel blijven en zag hij ook Dumoulin in de verte wegrijden. Zijn zorgvuldige opgebouwde voorsprong was in één klap gehalveerd. De oppermachtige Yates was ineens aangeschoten wild. Dat beeld werd bevestigd toen hij de volgende dag op de Colle delle Finestre definitief kopje onderging.

De moraal van dit verhaal? Dat een klassementsleider op de meest onverwachte momenten een inzinking kan krijgen en dat er in de laatste dagen van een grote ronde de gekste dingen kunnen gebeuren. Ook vandaag zit het venijn in de staart. De Santa Maria della Vittoria is een aperitiefje, de prachtig tegen de rotswand geplakte Passo San Boldo met tal van tunnels een heerlijk voorgerecht, maar het hoofdgerecht van deze etappe is de San Martino di Castrozza (13,6 km à 5,6% en max 10%). Deze slotklim is zeker geen Mortirolo en al helemaal geen Gavia. Maar dat gold vorig jaar ook voor Prato Nevoso, toen de eerste scheurtjes in het roze bastion van Simon Yates aan het licht kwamen.


Het profiel van de slotklim.

Start: 13:05 uur
Finish: +- 17:15 uur

Favorieten

Eén ding is zeker: Mikel Landa gaat aanvallen. Als de weg ook maar een klein beetje omhoog loopt, voelt de Spanjaard zijn benen al kriebelen. En waarom ook niet? Hij moet een minuut achterstand op Primoz Roglic goedmaken om op het podium te eindigen. Met de afsluitende tijdrit voor de boeg moet hij wel aanvallend rijden om met een mooie marge aan de tijdrit te beginnen.

Mikel Landa 2019

Daarmee behoort hij ook tot de favorieten voor de dagwinst. Samen met ploegmaat Richard Carapaz maakt hij bergop een ijzersterke indruk. Ook Miguel Angel Lopez lijkt na twee mindere weken weer aan de betere hand te zijn. Het verleden bewijst dat Lopez altijd sterk is in de derde week. De klassementsmannen zullen zich dus vrijdag moeten tonen, maar het is ook een ideale etappe voor de aanvallers. De etappe van zaterdag lijkt voor de iets mindere klimmers te lastig te zijn, maar zaterdag kunnen ze hun geluk op. De aanvangsfase is glooiend, maar niet overdreven zwaar. Daar kunnen verschillen gemaakt worden.

Noteer maar de namen van Fausto Masnada, Gianluca Brambilla, Thomas De Gendt, Giulio Ciccone, Mikel Nieve, Tanel Kangert en Mattia Cattaneo. De kans is groot dat een van hen in de vlucht van de dag zit..

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

*** Een willekeurige aanvaller
** Mikel Landa, Miguel Angel Lopez, Richard Carapaz
* Vincenzo Nibali, Hugh Carthy, Primoz Roglic, Bauke Mollema, Rafal Majka

TV

De negentiende etappe is vanaf 13:15 uur live te zien op Eurosport 1. Met onze liveticker blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Giro d'Italia 2019 peloton

Share this post