Voorbeschouwing 19e etappe Giro d’Italia 2018

Voorbeschouwing 19e etappe Giro d’Italia 2018

Wie had na de tijdrit van dinsdag verwacht dat er nog alles mogelijk zou zijn in de Giro? Tom Dumoulin pakte donderdag een halve minuut terug op Simon Yates en heeft nog maar 28 seconden nodig om het gat met de Brit te overbruggen. Vandaag krijgt hij een nieuwe kans om dichter bij het roze te komen. Wij blikken vooruit op de 19e Giro-etappe.

Parcours
De trotse drager van de maglia rosa kan de eindstreep in Rome al bijna aantikken, maar voor het zover is moeten er nog heel wat boobytraps worden omzeild. Die liggen er namelijk genoeg tussen Venaria Reale en Bardonecchia. Vier om precies te zijn en dat zijn geen misselijke jongens. In deze slotfase is zoals gebruikelijk het ploegenspel een doorslaggevende factor. Na de afdaling van de Colle des Lys (28,1 km à 2,9%) volgt namelijk een stuk van dertig kilometer door de vallei naar de voet van de Colle delle Finestre, het dak van deze ronde op 2.178 meter hoogte, waar de eerste doorkomen wordt beloond met de Cima Coppi. Als een van de kanshebbers een gooi wil doen naar het roze, een podiumplaats of dikke positieverbetering in het klassement door op de Lys een alles-of-niets-poging te ondernemen, dan heeft hij na de afzink zeker hulp van zijn teammakkers nodig.

19e etappe Giro d'Italia 2018

De laatste acht kilometer van de moord Finestre (18,5 km à 9,2% en maximaal 14%) gaat over onverharde wegen en is zeer spectaculair. Bij het laatste bezoek aan de Finestre lag de finish destijds boven op de Sestrière (16,2 km à 3,9% en maximaal 9%). Fabio Aru boekte er die ronde zijn tweede ritzege op rij en verzekerde zich van de tweede plaats op het eindpodium. Ditmaal volgt nog de slopende beklimming van de Jafferau (7,3 km à 9% en maximaal 14%). Moraal genoeg dus bij Aru.

Favorieten
Aru is bezig aan een rare Giro. De eerste week stond hij nog goed in het klassement, maar plots zakte hij in en verloor hij meer dan twintig minuten. In de tijdrit leefde de Italiaans kampioen weer op, maar bleek achteraf dat hij niet volgens de regels gefietst had en kreeg hij een tijdstraf wegens stayeren. Mocht hij zijn Giro nog een beetje glans willen geven, dan zal hij vandaag of morgen een etappe moeten winnen.

De kans dat een aanvaller opnieuw wint is een stuk kleiner dan donderdag. Toen mocht een kopgroep van twaalf vooruit blijven en pakte Maximilian Schachmann de overwinning. Vandaag is het parcours een stuk zwaarder en zal er misschien al vroeg koers gemaakt worden; er zijn immers genoeg belangen. In dat geval is Miguel Angel Lopez een grote kanshebber. De Colombiaan pakte donderdag al tijdwinst en passeerde Rohan Dennis in het klassement. Zijn volgende slachtoffer is Thibaut Pinot, die een halve minuut voor hem op de vijfde plaats bivakkeert.

En wat doen de mannen van Sky? Donderdag stuurden ze Wout Poels vooruit en maakte Chris Froome de oversteek. Hebben ze vrijdag opnieuw een plannetje in gedachten en gaan ze al vroeg in de etappe in de aanval? Wij hopen het, want dat levert ongetwijfeld mooie koers op.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Miguel Angel Lopez
*** Chris Froome, Domenico Pozzovivo
** Simon Yates, Tom Dumoulin, Thibaut Pinot
* Pello Bilbao, Richard Carapaz, Patrick Konrad, Thibaut Pinot, Wout Poels, Fabio Aru

TV
De koers is vanaf 13:00 uur live te volgen op Eurosport. Met onze liveticker hoef je ook niets te missen.

Share this post