Voorbeschouwing 18e etappe Tour de France 2018

Voorbeschouwing 18e etappe Tour de France 2018

De Tour de France 2018 ligt redelijk in zijn plooi. Mochten er nog renners zijn die willen opschuiven in het klassement, hoeven ze vandaag niet in actie te komen. De achttiende etappe is namelijk zo goed als vlak en is ideaal voor de aanvallers of nog aanwezige sprinters. Wie wint er in Pau?

Parcours

Wie aan de Tour denkt, denkt gelijk aan Pau. Al sinds mensenheugenis zit Pau in het routeschema van de Tour, zo ook dit jaar. Na een fijne zeventiende etappe mogen de klassementsrenners de batterij nog één keer opladen voor het slotakkoord. Voor de ploegen zonder ritzege is dit een van de laatste kansen om hun Tour nog een beetje glans te geven.

Om 13:55 uur gaat de rit van Trie-sur-Baïse naar Pau van start. Ondanks het feit dat we ons in de Pyreneeën bevinden, staan er enkel twee beklimmingen van vierde categorie op het programma. De laatste hindernis vindt na 152,5 kilometer plaats, 18,5 kilometer voor de finish. Mogelijk is dit een kans voor aanvallers om te ontsnappen uit het peloton of voor aanvallers om de kopgroep uit te dunnen. De laatste kilometers loopt het lichtjes af naar de finish en wordt er gezocht naar een opvolger voor Marcel Kittel. De Duitser klopte vorig jaar Dylan Groenewegen in Pau.

Henk Lubberding, Adrie van der Poel, Gerrie Knetemann, Erik Breukink en Léon van Bon zegevierden allemaal in Pau. Van Bon deed dat in 1998 als laatste landgenoot. Krijgt hij een opvolger of wint er weer een Fransman of Spanjaard, zoals het in de afgelopen edities het geval was?

Favorieten

Zijn er nog sprinters aanwezig? Zeker, maar of het daadwerkelijk op een sprint uitdraait is niet zeker. Peter Sagan is op papier de snelste, maar de Slowaak en winnaar van het puntenklassement (mits hij Parijs haalt) kwam woensdag hard ten val en reed gehavend over de finishstreep. De schade bij Sagan valt mee, maar meedoen om de ritwinst zal Sagan donderdag naar alle waarschijnlijkheid niet doen.

Alexander Kristoff 2018

Arnaud Démare, die door André Greipel wordt beschuldigd van vals spel op de slotklim, en Alexander Kristoff zijn daarom de grote favorieten. Allebei wonnen ze deze Tour nog niet en waren ze in Valence achter Sagan de beste spurters. Schieten ze in Pau wel raak? Of steekt iemand als John Degenkolb, Christophe Laporte of Sonny Colbrelli daar een stokje voor?

Mochten aanvallers het uitmaken, dan zijn het mannen als Julian Alaphilippe, Edvald Boasson Hagen, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen en Magnus Cort Nielsen die we in de gaten moeten houden.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Alexander Kristoff
*** Arnaud Démare, John Degenkolb
** Sonny Colbrelli, Christophe Laporte, Andrea Pasqualon
* Peter Sagan, Nikias Arndt, Magnus Cort Nielsen, Julian Alaphilippe, Edvald Boasson Hagen en Greg Van Avermaet

TV

Vanaf 13:55 uur is Eurosport 1 er al bij, de NOS en Sporza volgen ietsje later.

Share this post