Voorbeschouwing 18e etappe Giro d’Italia 2018

Voorbeschouwing 18e etappe Giro d’Italia 2018

Slaagt Tom Dumoulin er nog in om het roze te veroveren? De kans is klein en het is voor Tom hopen op een mindere dag van Simon Yates. Vandaag krijgt hij de kans om in te lopen op de Brit als de 13,2 kilometer lange Prato Nevoso beklommen moet worden. Levert het spektakel op? Wij blikken vooruit op de achttiende Giro-etappe.

Parcours
De start is niet in maar net buiten Milaan en de route richting de Ligurische kust gaat niet over dezelfde wegen, maar het zou niet raar zijn als sommige coureurs de eerste uren een beetje een Primavera-gevoel hebben. Net als in La Classicissima moeten er heel wat eindeloze kilometers door de Povlakte worden weggetrapt. Coureurs die San Remo niet recent hebben gereden, maar wel van de partij waren op het Girofeest van 2017, zullen meer gelijkenis zien met de rit van Castellania naar Oropa twaalf maanden terug. Ook toen was er in deze contreien een lange, vlakke aanloop naar de slotklim, waar Tom Dumoulin een huzarenstukje opvoerde.

18e etappe Giro d'Italia 2018

Het tempo zal in de finale steeds meer toenemen en uitmonden in een regelrechte massasprint naar de voet van Prato Nevoso (13 km à 7,3% en maximaal 10%), waar de koers op de eerste stroken meteen zal losbarsten omdat iedereen nog fris is. Voor kopmannen met uitzonderlijke tijdritcapaciteiten is een dergelijke etappe ideaal. Ze hoeven maar één keer te exploderen en kunnen in de tijdritmodus omhoogvliegen. Ideaal dus voor renners als Dumoulin en Rohan Dennis.

Favorieten
Als het bergop gaat, is er maar één grote favoriet: Simon Yates. Op de Brit staat deze Giro simpelweg geen maat en hij hoeft niet meer aanvallend te koersen; zijn voorsprong in het klassement is groot genoeg en er staan geen tijdritten meer op het programma. Het gevecht om het roze lijkt dus beslist, maar er staat meer op het spel dan alleen de eerste plaats.

Simon Yates 2018

Domenico Pozzovivo nam in de tijdrit de derde plek over van Thibaut Pinot, die een totale off-day kende en kostbare minuten verloren. Weg podiumplaats, of slaat de Fransman terug? Voor Chris Froome geldt eigenlijk hetzelfde. Hij moet 39 seconden goedmaken op pocketklimmer Domenico Pozzovivo, die bezig is aan een ijzersterke Giro. Miguel Angel Lopez en Richard Carapaz kunnen nog klimmen in het klassement, maar zullen vooral elkaar in de gaten houden. In het jongerenklassement leidt Lopez met dertig seconden voorsprong op Carapaz.

Maar wie wint de etappe? Het is bijna niet te voorspellen, maar op basis van de afgelopen klimetappes is Yates de absolute favoriet. Krijgen we net als op de Zoncolan een Brits gevecht tussen Yates en Froome of steekt er een andere klassementsrenner zijn neus aan het venster? En wat kan Fabio Aru? De Italiaans kampioen staat inmiddels op de 23e plaats en is kansloos voor een goed klassement, maar lijkt wel weer over zijn goede benen van weleer te beschikken. Geeft hij een bleke Giro toch nog een beetje glans?

Fabio Aru 2018

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Simon Yates
*** Domenico Pozzovivo, Chris Froome
** Tom Dumoulin, Thibaut Pinot, Miguel Angel Lopez
* Richard Carapaz, Wout Poels, Davide Formolo, George Bennett, Fabio Aru

TV
De 18e etappe volg je vanaf 13:00 uur live op Eurosport 1.

Share this post