Voorbeschouwing 17e etappe Vuelta a España 2018

Voorbeschouwing 17e etappe Vuelta a España 2018

De zeventiende etappe gaat dwars door het Baskenland en finisht bergop. Na de 32 kilometer lange tijdrit is dit een mooie kans voor de klassementsrenners die schade hebben opgelopen om tijd terug te pakken. Wie wint er in Balcón de Bizkaia? Wij blikken vooruit.

Parcours

De etappe start in Getxo, de geboorteplaats van Sky-renner Jonathan Castroviejo. Via Bilbao wordt er in noordelijke richting gereden naar de Alto de San Juan de Gaztelugatxe (3e cat.), die halverwege de etappe opgereden moet worden. Daarna maakt het peloton op de routekaart weer een duik naar beneden richting finishplaats Balcón de Bizkaia.

Vuelta a España etappe 17

Met liefst drie gecategoriseerde beklimmingen in amper 40 kilometer in de benen begint het peloton in Balcón de Bizkaia op de Monte Oiz aan de slotklim. Met een afstand van 7,6 kilometer en gemiddeld stijgingspercentage van 8,8% gaat dit echt een ware uitputtingsslag worden. De klim is enorm steil en wordt normaal gebruikt als geitenpad. Met nog iets meer dan twee kilometer te gaan stijgt de klim zelfs met 23%!

De Monte Oiz was nog nooit eerder opgenomen in het parcours van de Vuelta. Volgens ‘insiders’ is de klim in het echt zelfs nog zwaarder dan op papier. Dat belooft wat…

Favorieten

Nairo Quintana en Miguel Angel Lopez reden tot dusverre deze Vuelta vooral tegen elkaar, maar de landgenoten hebben elkaar nu juist nodig. Allebei verloren ze dinsdag veel tijd in de tijdrit en hebben ze respectievelijk 1:15 minuut (Quintana) en 1:34 minuut (Lopez) achterstand op Simon Yates. Met nog drie aankomsten bergop in het verschiet moeten de Colombianen dus aan de bak om er in ieder geval een podiumplaats uit te slepen.

Nairo Quintana, Simon Yates, Miguel Angel Lopez 2018

Quintana en Lopez zijn de grote favorieten voor de etappewinst, maar de etappe is ook uitermate geschikt voor aanvallers. Voor het bergklassement zijn er veel punten te verdienen, dus zullen Thomas De Gendt, Ben King en Bauke Mollema maar al te graag mee willen zitten om de trui van Luis Angel Maté (laatste tijd niet meer zo sterk) af te pakken. Ook Pierre Rolland en Rafal Majka maken kans op ritwinst.

Het gaat ongetwijfeld een mooie etappe worden met waarschijnlijk koers op twee fronten. Yates verdedigt een voorsprong van 33 seconden op Alejandro Valverde, waarna Neerlands hoop Steven Kruijswijk volgt op 52 seconden. Tussen Quintana (1:15 minuut) en Lopez (1:34 minuut) staat Enric Mas (1:30 minuut). Het gat met de nummer zeven Thibaut Pinot is al bijna drie minuten.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Miguel Angel Lopez
*** Nairo Quintana, Simon Yates
** Steven Kruijswijk, Alejandro Valverde, Enric Mas, Thibaut Pinot
* Rafal Majka, Bauke Mollema, Rigoberto Uran, Ion Izagirre, Emanuel Buchmann, David de la Cruz

TV

Vanaf 13:30 uur is de 17e etappe al live op Sporza en Eurosport 1 te zien. Via onze liveticker hoef je helemaal niets te missen van de heerlijke etappe.

Share this post