Voorbeschouwing 17e etappe Tour de France 2018

Voorbeschouwing 17e etappe Tour de France 2018

De zeventiende Touretappe kent een primeur: de etappe start zoals in de Formule 1, schuin achter elkaar gerangschikt op de plaats in het klassement. Profiteert er iemand door vroeg aan te vallen of blijven de klassementsmannen zitten? Wij blikken vooruit op de 17e etappe.

Parcours

De zeventiende etappe gaat vuurwerk opleveren, schrijf dat maar alvast op. Alleen de start al belooft spektakel te worden. Er wordt namelijk niet ‘normaal’ gestart, maar de Tourorganisatie experimenteert met een Formule 1-opstelling: bij de start worden de coureurs opgesteld op basis van hun positie in het klassement. De top twintig start schuin achter elkaar en daarachter de rest. Het heeft voor de kijker (en renners) één groot voordeel: de Sky-trein zal niet op volle oorlogssterkte te zien zijn, want alleen Geraint Thomas en Chris Froome staan vooraan in het klassement. Het biedt kansen voor bijvoorbeeld Mikel Landa, Nairo Quintana en Alejandro Valverde, die allemaal hoog geklasseerd zijn. Bekijk hieronder hoe het in zijn werking gaat.

Wat het helemaal interessant maakt is dat de etappe start aan de voet van de Peyresourde. Om 15:10 uur klinkt in Bagnères-de-Luchon het startsein voor de korte, maar krachtige etappe. De Peyresourde is bijna 15 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7%. Na de Peyresourde vindt er een afdaling plaats en volgt de Col de Val Louron-Azet (7,4 km à 8,3%). Na iets meer dan tien kilometer dalen volgt de slotklim Col de Portet (16 km à 8,7%) naar finishplaats Saint-Lary-Soulan. Let op: de Col de Portet is niet dezelfde klim als de Col de Portet-d’Aspet, die dinsdag beklommen moest worden.

Tussen 17:18 en 17:39 uur weten we wie de 17e etappe heeft gewonnen en of de proef van de organisatie is geslaagd.

Favorieten

Laten we hopen dat de klassementsmannen direct voor de aanval kiezen, anders is de opzet van dit experiment gelijk mislukt. Het doemscenario is uiteraard dat geen enkele klassementsrenner iets doet en Sky binnen no-time weer het tempo aangeeft. Een ander scenario is dat Chris Froome net als op de Monte Zoncolan een ongekende solo uit zijn benen schudt en niet alleen de ritzege pakt, maar ook het geel overneemt van ploegmaat Geraint Thomas. Hoe de koers ook verloopt: Froome is de grote favoriet om de etappe te winnen.

Thomas en Tom Dumoulin zijn twee andere kanshebbers, al zal Thomas vooral meer bezig zijn met het verdedigen van de gele trui en hijgen bij Dumoulin constant twee Sky-renners in zijn nek. Daarom kan Primoz Roglic of Steven Kruijswijk misschien wel profiteren. De LottoNL-Jumbo-renners ogen ijzersterk en zouden zomaar voor een verrassing kunnen zorgen door vroeg in de aanval te gaan. Voor Romain Bardet, Nairo Quintana en Mikel Landa zit er bijna niets anders op dan een alles-of-niets poging om nog kans te maken op het podium. Wagen ze het er op?

Chris Froome en Tom Dumoulin 2018

De kans is ook aanwezig dat een niet-klassementsman wint. Bauke Mollema (18e), Mikel Nieve (19e), Domenico Pozzovivo (20e), Warren Barguil (22e), Adam Yates (27e) en Rafal Majka (28e) starten allemaal van voren, maar zijn niet gevaarlijk voor het klassement. Misschien, als alle rookwolken zijn opgetrokken, profiteert een van hen.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Chris Froome
*** Geraint Thomas, Tom Dumoulin
** Primoz Roglic, Steven Kruijswijk, Mikel Landa
* Romain Bardet, Nairo Quintana, Daniel Martin, Jakob Fuglsang, Rafal Majka, Bauke Mollema

TV
De etappe is vanaf de start (15:15 uur) live te volgen op NPO1, Sporza en Eurosport.

Share this post