Voorbeschouwing 17e etappe Giro d’Italia 2019

Voorbeschouwing 17e etappe Giro d’Italia 2019

Na de pittige etappe van dinsdag wacht woensdag opnieuw een zware beproeving. Met nog drie aankomsten bergop op het menu is er nog alles mogelijk. Verliest Primoz Roglic woensdag opnieuw tijd? Wij blikken vooruit op de zeventiende Giro-rit.

Commezzadura -> Anterselva (181 kilometer)

De Passo della Mendola komt nog wat vroeg om de knuppel in het hoenderhok te gooien, maar een kopman met achterstand in de rangschikking wiens knechten in de ontsnapping zijn, zou met nog vijftig kilometer te gaan een aanvalspoging kunnen wagen op de Terento (6 km à 7,7%). Vanaf de top van de Terento naar de voet van de slotklim is het ruim 35 kilometer. Als de knechten dat terrein voor hun rekening kunnen nemen, is het aan de leider om in de laatste tien kilometer het karwei af te maken.

De klim naar Anterselva is 9,6 kilometer lang en lijkt met een gemiddelde stijging van 5,5 procent niet al te lastig, maar van kilometer vijf tot 500 meter voor de streep loopt de weg gemiddeld 8,4 procent omhoog. Uit handen blijven van de concurrenten zal moeilijk zijn, maar wie een grote ronde wil winnen zal af en toe risico’s moeten nemen en met lef moeten koersen. Zeker als er posities moeten worden gewonnen in het klassement.

Favorieten

Voor de mannen die dinsdag tijd verloren is er dus nog hoop. Simon Yates, Primoz Roglic en bijvoorbeeld Rafal Majka gaven in de zestiende rit opnieuw tijd prijs. Met een tactische meesterzet kunnen ze de Giro zomaar op zijn kop zetten. De kans is echter niet heel groot op een mirakel, want niet voor niets verloren ze op de Mortirolo veel tijd. En in het geval van Roglic is er ook geen ploeg om op te bouwen.

De kans is aanwezig dat mannen als Richard Carapaz, Mikel Landa en Vincenzo Nibali met de winst gaan lopen. Zij maken deze Giro de sterkste indruk en zijn in een felle strijd om de eindwinst verwikkeld. Carapaz kan defensief koersen, want verdedigt een voorsprong van 1:47 minuut op Nibali. De Italiaan nam dinsdag de tweede plaats over van Roglic, die nu derde staat op 2:09 minuten. De Sloveen moet nog flink aan de bak, want Landa hijgt op eenminuut achterstand in zijn nek. Het gat met nummer vijf Bauke Mollema bedraagt al drie minuten.

Rafal Majka, Davide Formolo 2019
Rafal Majka kan woensdag tijd terugpakken.

Echter, de kans op alweer een overwinning voor een aanvaller is bijzonder groot. De etappe leent zich voor een monsterontsnapping en dan komen automatisch al de namen van Thomas De Gendt, Fausto Masnada, Giulio Ciccone, Tanel Kangert en Mattia Cattaneo naar voren. Hoe dan ook: het wordt weer een interessante rit.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

*** Een willekeurige aanvaller
** Richard Carapaz, Vincenzo Nibali, Mikel Landa
* Hugh Carthy, Primoz Roglic, Rafal Majka, Bauke Mollema, Simon Yates, Miguel Angel Lopez

TV

De zeventiende etappe is vanaf 13:15 uur live op Eurosport 1 te volgen. Met onze liveticker blijf je ook van alle updates op de hoogte.

Giro d'Italia 2019

Share this post