Voorbeschouwing 17e etappe Giro d’Italia 2018

Voorbeschouwing 17e etappe Giro d’Italia 2018

Stilte voor de storm, want donderdag, vrijdag en zaterdag moet er stevig geklommen worden en gaat de strijd om het roze vrolijk verder. Vandaag wacht het peloton een relatief makkelijke etappe. Ideaal voor aanvallers, of heeft een sprinter zijn zinnen gezet op winst in Iseo? Wij blikken vooruit op de zeventiende Giro-etappe.

Parcours
Hoeveel sprinters zijn er nog in koers? En hoeveel manschappen hebben ze tot hun beschikking? Dat zal bepalend zijn voor het verloop van deze overgangsrit, met onderweg diverse lange tunnels, van het Gardameer naar het Iseomeer. De overgebleven velocisti die nog met lege handen staan of honger hebben naar meer succes, zijn afhankelijk van hun ploeggenoten. Reken maar dat de aanvallers deze rit hebben aangevinkt. Het is dan wel geen officiële klim, maar toch loopt de eerste tien kilometer gemiddeld met 5,5% omhoog. Een prima springplank om de hielen te lichten. En lukt het niet meteen om weg te komen, dan zullen ze het tijdens de twee klimmetjes halverwege nogmaals proberen.

17e etappe Giro d'Italia 2018

Maar met acht in plaats van voorheen negen coureurs per team, wordt de koers controleren er niet makkelijker op. Zeker niet richting het einde van een grote ronde. Na de afdaling van het derde bergje is het voor de vrijbuiters nog slechts 28 kilometer naar de streep. Ze hebben alleen de pech dat er na de doorkomst nog een finalecircuit van ruim 27 kilometer moet worden afgelegd door de licht golvende Franciacorta-wijnstreek. Met een beetje geluk wordt het voor de kijkers een mooi kat-en-muisspel tussen de vroege vluchters en de snelle spurters.

Favorieten
Als het op een sprint uitdraait zijn Elia Viviani en Sam Bennett natuurlijk de grote favorieten, maar de kans dat er massaal gesprint gaat worden voor de winst is klein. Twaalf ploegen staan nog droog en zullen er alles aan doen om mee te zitten in de ontsnapping van de dag. Voor renners als Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo), Luis Léon Sanchez (Astana) en Diego Ulissi (UAE Emirates) is dit een mooie kans om hun ploeg de eerste overwinning te bezorgen.

Diego Ulissi 2018

Esteban Chaves en Matej Mohoric zijn voorlopig de enige renners die de aanval beloond zagen worden. Chaves zal zich vandaag niet mengen met het oog op de aankomende bergetappes, maar voor Mohoric is dit een mooie kans op een tweede ritoverwinning. Ook Alessandro De Marchi, Giovanni Visconti, Enrico Battaglin en een leger aan andere Italianen ruiken hun kans.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
*** Sam Bennett, Elia Viviani
** Danny van Poppel, Sacha Modolo, Enrico Battaglin, Matej Mohoric
* Diego Ulissi, Alessandro De Marchi, Luis Léon Sanchez, Jarlinson Pantano, Mads Pedersen

TV
De 17e etappe volg je vanaf 13:00 uur live op Eurosport 1.

Share this post