Voorbeschouwing 16e etappe Vuelta a España 2018

Voorbeschouwing 16e etappe Vuelta a España 2018

Na een welverdiende rustdag gaat de Vuelta dinsdag weer verder. Voor de klassementsmannen breekt er direct een belangrijke dag aan, want er wacht hen een 32 kilometer lange tijdrit van Santillana del Mar naar Torrelavega. Blijft Simon Yates leider en kan Steven Kruijswijk inlopen op zijn concurrenten? Wij blikken vooruit.

Parcours

Het voelt als een eeuwigheid geleden, maar slechts tweeënhalve week geleden veroverde Rohan Dennis in Malaga de rode leiderstrui. De Australiër was in een korte tijdrit van acht kilometer net iets sneller dan Michal Kwiatkowski en Victor Campenaerts. Na de tijdrit reed hij slechts één dag in de rode trui, waarna Kwiatkowski de leiding overnam en Dennis een tot dusverre anonieme Vuelta rijdt.

Vuelta a España etappe 16
Een race tegen de klok, wie is op het vlakke parcours de snelste?

Dinsdag krijgt Dennis de kans om zich weer in de picture te rijden. De BMC-renner vindt in het noorden van Spanje een tijdritparcours dat op zijn maat geschreven is. Het parcours is namelijk zo goed als vlak en ideaal voor een hardrijder als Dennis. Om 14:06 uur rolt de eerste renner van het startpodium in Santillana del Mar om tegen de klok in een rondje te rijden naar Torrelavega, waar de finish is gelegen op het sportcomplex van niemand minder dan Oscar Freire. Een kolfje naar de hand van de specialisten en een ware martelgang voor de rasklimmers.

Favorieten

Dennis is dus zonder twijfel de topfavoriet. Concurrentie kan de Australiër verwachten van Europees tijdritkampioen Victor Campenaerts en thuisrijder Jonathan Castroviejo. Zij waren op het 51 kilometer lange EK-parcours ruim sneller dan de andere deelnemers, maar Campenaerts moet in de lange Giro-tijdrit (34,2 kilometer) een minuut toegeven op Dennis. Zonder rare fratsen moet Dennis in staat zijn om voor de twee keer deze Vuelta een rit te winnen.

Andere kanshebbers zijn Nelson Oliveira, Michal Kwiatkowski en Wilco Kelderman. Dylan van Baarle finishte in Malaga verdienstelijk als vijfde, maar is er door zijn val na afloop van de twaalfde rit niet meer bij. We moeten ook uitkijken naar het gevecht tussen de klassementsmannen, want het verschil tussen Simon Yates, Nairo Quintana, Miguel Angel Lopez en Alejandro Valverde is minimaal. Weet Steven Kruijswijk met een geweldige tijdrit het verschil te verkleinen en een gooi naar het podium te doen? Op papier heeft hij de beste tijdrit van de vijf renners in huis, maar na meer dan twee weken Vuelta is het maar de vraag hoe fris hij nog is.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Rohan Dennis
*** Victor Campenaerts, Jonathan Castroviejo
** Nelson Oliveira, Wilco Kelderman, Michal Kwiatkowski
* Steven Kruijswijk, Ion Izagirre, Alessandro De Marchi, Alejandro Valverde, Simon Yates

TV

Vanaf 15:00 uur is de tijdrit live te volgen op Sporza en Eurosport 1. Via onze liveticker blijf je op de hoogte van alle tussen- en eindtijden.

Share this post