Voorbeschouwing 16e etappe Tour de France 2019

Voorbeschouwing 16e etappe Tour de France 2019

Dylan Groenewegen krijgt nog maar twee kansen op ritwinst, waaronder vandaag. De zestiende etappe met start en finish in Nîmes is zo goed als vlak en draait hoogstwaarschijnlijk op een massasprint uit. Wie van de topsprinters slaat er toe?

Parcours

Om 13:30 uur gaat de etappe van start. Veel staat er vandaag niet op het programma, behalve een tussensprint na 65 kilometer en een bergsprint na 96 kilometer. Verder is de etappe zo goed als vlak en draait het om +- 17:20 uur bijna zeker op een massasprint uit.

Nîmes mocht in 2017 de Vuelta a España verwelkomen. De ploegentijdrit werd in het Franse plaatsje gewonnen door BMC, waarna de rit-in-lijn met start in Nîmes gewonnen werd door Yves Lampaert. De Tour de France kwam er in 2014 voor het laatst aan. Alexander Kristoff won toen de massasprint voor Heinrich Haussler en Peter Sagan. In 2008 was Mark Cavendish in een sprint de rapste, toen nog voor Robbie McEwen en Romain Feillu.

Start: 13:30 uur
Finish: +- 17:20 uur

Favorieten

De kans is niet heel groot dat Kristoff zijn huzarenstukje uit 2014 kan evenaren. De Noor was er in de vierde etappe weliswaar dichtbij, maar in de daaropvolgende sprints was ploegmaat Jasper Philipsen hem telkens de baas. Althans.. de samenwerking verliep niet meer optimaal. De jonge Belg heeft inmiddels de ronde verlaten, dus moet Kristoff het alleen doen. Zijn ploeg wacht nog op de eerste overwinning.

Alexander Kristoff 2019

De favorieten luisteren naar de namen Dylan Groenewegen, Elia Viviani en Caleb Ewan. Groenewegen heeft een klein streepje voor op de rest en zal als topfavoriet van start gaan. Echter, dit jaar torent er geen één sprinter voor boven de rest uit. De teller bij zowel Groenewegen, Viviani als Ewan staat nog maar op één etappezege. Jumbo-Visma won met Mike Teunissen en Wout van Aert wel de twee andere sprints.

Van Aert is er niet meer bij en dat is een groot gemis voor Jumbo-Visma. Met Amund Grondahl Jansen en Teunissen beschikt Groenewegen nog wel over een sterke lead-out, maar dat heeft Viviani met Maximiliano Richeze en Michael Morkov ook. Het belooft een interessant duel tussen die twee sprinttreinen te worden, met als hamvraag: wie wordt er perfect naar de finishstreep geloodst?

Dylan Groenewegen 2019

Andere kanshebbers op etappewinst zijn Peter Sagan, Michael Matthews (of wellicht Cees Bol als hij de kans krijgt), Kristoff, Sonny Colbrelli en Matteo Trentin. Wellicht mengen ook Niccolo Bonifazio, Jasper Stuyven, Edvald Boasson Hagen, Jens Debusschere, Oliver Naesen en André Greipel zich voor een mooie ereplaats.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Dylan Groenewegen
*** Elia Viviani, Caleb Ewan
** Peter Sagan, Alexander Kristoff, Sonny Colbrelli
* Michael Matthews, Matteo Trentin, Jens Debusschere, Jasper Stuyven, Niccolo Bonifazio

TV

Vanaf 14:15 uur live op Sporza en NPO1.

Elia Viviani 2019

Share this post