Voorbeschouwing 16e etappe Giro d’Italia 2019

Voorbeschouwing 16e etappe Giro d’Italia 2019

Coureurs die een rustdag slecht verteren omdat ze er wreed door uit hun koersritme worden gehaald, zullen met de nodige tegenzin en twijfels de slotweek ingaan. Dat geldt zeker voor kopmannen met klassementsambities die de hoop op het roze in Verona levend willen houden. D-Day is aangebroken. Althans, een ietwat aangepaste versie..

Lovere -> Ponte di Legno (194 kilometer)

Gavia

Op papier was dit de koninginnenrit. Met achtereenvolgens de beklimming van de Gavia én de Mortirolo was dit een etappe om op voorhand handen en vingers bij af te likken. Was, want de Gavia-passage is door hevige sneeuwval en lawinegevaar geschrapt. Als wij de recente foto aan de rechterkant bekijken, snappen wij wel waarom.

Voor de niet-klimmers is het schrappen van de vreselijke Gavia (15,7 kilometer à 8,4%) een godsgeschenk. In plaats van de Gavia zijn nu de Cevo (10,6 kilometer à 5,9%) en Aprica (14,8 kilometer à 3,3%) in het parcours opgenomen. Lang, maar een stuk minder steil.

Het hoogtepunt moet dan nog komen. De Passo del Mortirolo wordt na 154 kilometer aangevangen en is met een gemiddelde stijging van 10,9% over 11,9 kilometer loodzwaar.

In 2017 was de Mortirolo ook in de koninginnenrit opgenomen. Tom Dumoulin beleefde die dag op weg naar Bormio zijn beroemde poep-incident waarna hij met een zeer knappe solo-achtervolging de roze trui wist te behouden.

Na de afdaling van de Mortirolo komen de renners terug op de weg naar Ponte di Legno waar ze eerder op de dag al hebben gereden en moeten er in de laatste vijftien kilometer nog zo’n 400 hoogtemeters worden overbrugd. Net als in 2017 leent dit parcours zich uitstekend voor een historische etappe met volop strijd tussen de hoofdrolspelers die nog jarenlang in het geheugen gegrift zal blijven.

Etappe 16 Giro d'Italia 2019
Het nieuwe profiel van de etappe.

Favorieten

De slotweek is aangebroken. Waar we na de openingstijdrit al bang waren voor een vroegtijdige beslissing van de Giro, is er met nog zes etappes voor de boeg van alles mogelijk. Primoz Roglic maakt een twijfelachtige indruk en is zelfs ver verwijderd van zijn eerste eindzege in een grote ronde. Hoe anders zag dat er na de eerste week uit? Het tij kan zomaar keren..

Met een voorsprong van 47 seconden op de Sloveen begint Richard Carapaz als leider aan de zestiende etappe. Vincenzo Nibali volgt op een minuut van Roglic. Carapaz en Nibali kunnen bouwen op een ijzersterke ploeg, terwijl Roglic op de beklimmingen vaak geïsoleerd zit. Het ideale scenario voor Roglic is om zo laat mogelijk in de Giro toe te slaan. Waarom? Movistar (met afstand de beste ploeg in het ploegenklassement) en Bahrain-Merida hebben de manschappen om al vroeg in de etappes oorlog te maken. Roglic niet, en dat weet de rest. Met een beetje pech kan Roglic tegen een enorm zeperd aanlopen en zijn klassement verspelen. Als hij zich afzijdig houdt en in de vaart der volkeren naar voren fietst is er van alles mogelijk. Met heel veel achterstand op iemand als Carapaz moet Roglic op zondag 2 juni trouwens niet aan de 17 kilometer lange tijdrit beginnen, want het parcours in Verona is verre van vlak.

Simon Yates 2019
Simon Yates voor Richard Carapaz en Mikel Landa.

Dat is allemaal toekomstmuziek. Hoe verloopt de wedstrijd dinsdag? De vervangers van de Gavia zijn niet zwaar genoeg om oorlog te maken. De dag na een rustdag is echter altijd speciaal. Wie heeft de rustdag goed verteerd en wie staat met pap in de benen aan de start? Na vandaag kan alles er zomaar anders uitzien.

Carapaz en Nibali maken bergop de sterkste indruk, gevolgd door Landa, Roglic en de ietwat inconsistente Yates. Als er geen groep met aanvallers de ruimte krijgt, zijn zij de namen om in de gaten te houden. Wellicht dat iemand op grote achterstand in het klassement de ‘koninginnenrit’ heeft aangestipt om uit te pakken. Denk aan Hugh Carthy (14e op 14:38 minuten), Mikel Nieve (16e op 23:28 minuten), Giulio Ciccone (20e op 25:37 minuten), Tanel Kangert (23e op 27:25 minuten) of Bob Jungels (25e op 34:38 minuten).

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

*** Richard Carapaz, Vincenzo Nibali
** Mikel Landa, Primoz Roglic, Simon Yates
* Rafal Majka, Miguel Angel Lopez, Pavel Sivakov, Bauke Mollema, Ilnur Zakarin

TV

Vanaf 13:15 uur is de zestiende etappe live op Eurosport 1 te zien. Met onze liveticker hoef je ook niets te missen.

Giro d'Italia 2019 peloton

Share this post