Voorbeschouwing 15e etappe Tour de France 2019

Voorbeschouwing 15e etappe Tour de France 2019

Maandag vindt in Nîmes de tweede rustdag plaats, maar zondag moeten de 164 overgebleven renners nog flink aan de bak. De rit van Limoux naar de Prat d’Albis kent maar liefst vier flinke beklimmingen en gaat over bijna 5000 hoogtemeters. Wij blikken vooruit op de vijftiende etappe!

Parcours

Om 12:10 uur wordt het startsein voor de vijftiende etappe gegeven. In Limoux staan de renners dan klaar voor een 185 kilometer lange rit over drie beklimmingen van eerste categorie en een klim van tweede categorie. Die klim van tweede categorie doemt als eerste op; na 60,5 kilometer is de top gelegen. Even later volgt de tussensprint en daarna breekt de finale van de etappe al aan.

De Port de Lers (11,4 km à 7%) en Múr de Péguère (9,3 km à 7,9%) zijn al erg lastig, maar dan moet de slotklim – na een lange afdaling – nog beginnen. In Foix wordt met nog iets minder dan twaalf kilometer te gaan de Prat d’Albis opgedraaid. Met een gemiddelde van 7% over 11,8 kilometer is die klim erg pittig, zeker als je bedenkt dat er in het begin stroken van meer dan 11% op het menu staan. Met zo’n 4700 hoogtemeters is dit een enorm pittige etappe voor de renners, maar belooft het voor de tv-kijker een fijn spektakel op te leveren.

Start: 12:10 uur
Finish: +- 17:20 uur

Favorieten

We zijn flink wat wijzer geworden door de vorige rit. Vincenzo Nibali heeft bijvoorbeeld wel oren naar het bergklassement. De Italiaan maakte deel uit van een vroege vlucht en wilde op de Soulor maar wat graag de 10 punten oprapen, ware het niet dat bergkoning Tim Wellens daar een stokje voor stak. Zondag krijgt hij een nieuwe kans om in te lopen, want er vallen veel puntjes te verdienen. Is hij hersteld van zijn inspanningen en krijgt hij in tegenstelling tot zaterdag wèl de ruimte van het peloton?

De mannen van Groupama-FDJ en Movistar deden er zaterdag alles aan om de vlucht van de dag niet teveel voorsprong te geven. Groupama-FDJ mikte met Thibaut Pinot op ritwinst en Movistar zag kansen voor Nairo Quintana, Mikel Landa en/of Alejandro Valverde. Voor Groupama-FDJ liep alles volgens plan, maar voor Movistar draaide het iets slechter dan gehoopt uit. Bemoeien ze zich zondag opnieuw met het koersverloop of laten ze de vlucht wel rijden? Ongetwijfeld vinden we Wellens of Thomas De Gendt van voren om de bergtrui in de Lotto-Soudal-ploeg te houden. Wie springen er nog meer mee? En hoeveel voorsprong pakken ze? De vluchters kregen zaterdag niet meer dan drie minuten cadeau..

Thibaut Pinot 2019

Twee weken geleden hadden we nooit gedacht dat we deze vraag zouden stellen, maar: wie rijdt Julian Alaphilippe nog uit het geel? De Fransman is in de vorm van zijn leven en kan tegenwoordig niet alleen heuvelop goed uit de voeten, maar ook in de sprints, tijdritten én… bergritten. Waar Tourwinnaar Geraint Thomas moest afhaken, bleef Alaphilippe op de Tourmalet gewoon de groep der favorieten volgen. Sterker nog: hij finishte als tweede achter Pinot en bouwde zijn voorsprong op Thomas uit naar twee minuten. Ongekend.

De kans is klein dat Alaphilippe zijn trui zondag kwijtspeelt. Ineos moet wel aan de bak. Thomas en Egan Bernal staan er goed voor, maar krijgen de eindzege zeker niet cadeau. Behalve dat Alaphilippe voorlopig fier aan de leiding staat, moeten ze ook afrekenen met ‘onze’ Steven Kruijswijk. Gesteund door George Bennett en Laurens De Plus kan hij het deze Tour héél erg ver gaan schoppen.

Wie zijn de favorieten voor etappewinst? Zaterdag maakten Pinot, Alaphilippe, Emanuel Buchmann en Kruijswijk een sterke indruk. Zondag kan alles anders zijn, dus voegen we de namen van Thomas, Bernal en Landa toe aan dat lijstje. En wat zijn de grote verliezers (Yates, Porte, Quintana en Bardet) van plan? Spanning ten top!

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

**** Thibaut Pinot
*** Julian Alaphilippe, Geraint Thomas
** Egan Bernal, Steven Kruijswijk, Mikel Landa
* Emanuel Buchmann, Rigoberto Uran, Enric Mas, Adam Yates, Vincenzo Nibali

TV

Vanaf 14:00 uur is de rit live op televisie te zien.

Share this post