Voorbeschouwing 15e etappe Tour de France 2018

Voorbeschouwing 15e etappe Tour de France 2018

Trekken de aanvallers zondag opnieuw aan het langste eind? De kans is bijzonder groot, want de vijftiende etappe is op het lijf geschreven van de aanvallers met klimbenen. Wie wint er in Carcassonne? Wij blikken vooruit.

Parcours
De vijftiende etappe gaat in zuidelijke richting van Millau naar Carcassonne. Misschien gaat er bij de plaats Carcassonne wel een lampje bij je branden, want de historierijke stad is al vaker start- en aankomstplaats geweest in de Tour de France. In 2014 en 2016 was Carcassonne startplaats, in 2006 voor de laatste keer finishplaats. In 1981 won de TI-Raleigh ploeg er de liefst 77,2 kilometer lange ploegentijdrit. Gerrie Knetemann behield toen de gele trui.

15e etappe Tour de France 2018

Het begin van de etappe is direct lastig met meerdere heuvels, waarvan alleen de Côte de Luzencon gecategoriseerd is. Na 64,5 kilometer doemt de 10 kilometer lange Col de Sié (4,9%) op. Het is de tweede van drie beklimmingen, want op iets meer dan veertig kilometer van het einde ligt de top van de Pic de Nore. De klim van eerste categorie is 12,3 kilometer lang en loopt gemiddeld 6,3% omhoog. De beginfase in de klim is het steilst, daarna zwakt het wat af. Ideaal voor aanvallers, want met een afdaling en vlakke strook in het verschiet is de kans klein dat de klassementsmannen iets gaan proberen.

Favorieten
Een rit voor de aanvallers dus. Zaterdag kreeg een groep van 32 man alle ruimte en pakte Omar Fraile de zege. Zonder klim in de ultieme slotfase is de kans iets kleiner dat een klimspecialist als Fraile gaat winnen, maar de aanvaller moet wel degelijk over klimbenen beschikken. Voor iemand als Warren Barguil of Serge Pauwels is dit een uitgelezen mogelijkheid op etappewinst, al is dat niet het enige wat voor ze telt. Julian Alaphilippe staan dan wel aan de leiding in het bergklassement, Pauwels en Barguil volgen op overbrugbare achterstand. Zondag krijgen ze een kans om op te schuiven in het klassement.

Warren Barguil 2018

Daarmee zijn al drie grote kanshebbers op de bergtrui én de ritzege genoemd: Barguil, Alaphilippe en Pauwels. Andere renners die we regelmatig in de aanval hebben gezien zijn Thomas De Gendt, Lilian Calmejane, Mikel Nieve, Sylvain Chavanel, Pierre Rolland en Jésus Herrada. Alle aanvallers hebben deze etappe allang met rood omcirkeld op de routekaart.

Bauke Mollema maakte zaterdag op de slotklim een betere indruk. Door zijn rugproblemen verloor hij al veel tijd in het klassement, maar zaterdag toonde hij beterschap en kon hij lange tijd de groep met favorieten volgen. Voor hem is dit een mooie kans op een ritzege, net als vorig jaar. Hetzelfde geldt voor Rafal Majka, de uitgedroogde Adam Yates en bijvoorbeeld Tejay van Garderen. Het klassement is al om zeep geholpen; tijd voor Plan B.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl
*** Warren Barguil, Julian Alaphilippe
*** Thomas De Gendt, Pierre Rolland, Bauke Mollema, Serge Pauwels
* Rafal Majka, Lilian Calmejane, Adam Yates, Jhon Darwin Atapuma, Robert Gesink, Edvald Boasson Hagen, Peter Sagan

TV
De Touretappe is vanaf 13:00 uur te zien op Eurosport, de NOS en Sporza volgen een uur later.

Share this post