Voorbeschouwing 15e etappe Giro d’Italia 2019

Voorbeschouwing 15e etappe Giro d’Italia 2019

De langste etappe van deze Giro heeft een lengte die weinig onderdoet voor die van een klassieker. Laat de RCS nu uitgerekend voor vandaag een route hebben uitgestippeld die in de laatste 98 kilometer over het parcours van de recente uitvoeringen van de Ronde van Lombardije loopt. Wie wint de mini-versie van de koers van de vallende bladeren?

Ivrea -> Como (232 kilometer)

De aanloop van bijna 140 kilometer naar Asso, vanaf waar de corridori in Lombardije-sferen komen, is zo goed als vlak. In Onno bereikt het peloton het water en langs de boorden van het beeldschone Como-meer gaat het in noordelijke richting naar Bellagio. Daar start de beklimming van de Madonna del Ghisallo (8,6 km à 6,2% en max 14%). De klokken van het kerkje, dat in de jaren vijftig door de toenmalige paus is omgedoopt tot beschermheilige voor wielrenners, zullen ongetwijfeld klinken als de renners over de top rijden. Het enige verschil met Il Lombardia is dat daarna niet de ultrasteile Muro di Sormano moet worden geslecht, maar dat ze op de hoofdweg mogen blijven om het hoogste punt van de Colma di Sormano (9,6 km à 6,5% en max 8,4%) te bereiken.


Het profiel van de etappe.

Vervolgens gaat het via de razendsnelle afdaling, waar de jongste jaren lelijke valpartijen zijn geweest, terug naar het Como-meer. In de laatste 25 kilometer zullen de uitkomst van de race worden bepaald door de Civiglio (4,2 km à 9,7% en max 14%) en de San Fermo della Battaglia (2,7 km à 7,2% en max 10%). De laatste drie keer dat de Koers van de Vallende Bladeren finishte in Como werd Vincenzo Nibali achtereenvolgens eerste, eerste en tweede. Dat maakt hem logischerwijs topfavoriet wat betreft de ritwinst.

Start: 11:25 uur
Finish: +- 17:15 uur

Favorieten

We kunnen dus niet om Nibali heen, maar dan moet hij zich niet gek laten maken door Primoz Roglic. De Italiaan en Sloveen spelen een kat en muis-spel. “Laat Roglic mij volgen tot aan mijn huis en ik zal hem al mijn gewonnen trofeeën tonen”, zei Nibali na de twaalfde rit. Nee, vrienden zullen Nibali en Roglic niet worden.

Primoz Roglic en Vincenzo Nibali 2019

Ondertussen heeft Richard Carapaz de macht gegrepen. De renner uit Ecuador sloeg zaterdag een dubbelslag door op grootse wijze de rit te winnen. Bergop was hij twee dagen op rij de sterkste en dat resulteert in de roze leiderstrui. Roglic zal het niet erg vinden dat Carapaz aan de leiding rijdt, want zo kan hij zijn Jumbo-ploeggenoten sparen. Echter, speelt de Sloveen niet poker op het hoogste niveau door de trui aan Carapaz te laten?

De kans is aanwezig dat de klassementsmannen zich zondag niet met de ritwinst bemoeien. Natuurlijk is het winnen van een etappe mooi, maar volgende week wacht een loodzwaar einde van de 102e Giro en worden pas echt de hoofdprijzen verdeeld. Op papier zijn Roglic, Nibali, Carapaz, Mikel Landa, Rafal Majka en Miguel Angel Lopez de favorieten als het omhoog loopt, maar zondag moeten we de avonturiers in de gaten houden. Diego Ulissi, Valentin Madouas, Tony Gallopin en Alexis Vuillermoz zullen ongetwijfeld de rit omcirkeld hebben in hun agenda. We zijn benieuwd!

Giro d'Italia 2019

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

*** Een willekeurige aanvaller
** Vincenzo Nibali, Primoz Roglic
* Richard Carapaz, Mikel Landa, Miguel Angel Lopez, Rafal Majka

TV

Vanaf 13:15 uur is de etappe live op Eurosport 1 te zien. Met onze liveticker blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen!

Share this post