Voorbeschouwing 15e etappe Giro d’Italia 2018

Voorbeschouwing 15e etappe Giro d’Italia 2018

Alles is nog mogelijk in de Giro, dat blijkt wel na het zien van de 14e etappe. Chris Froome was afgeschreven, maar maakte op de Zoncolan veel indruk door na een knappe solo de overwinning te pakken. Simon Yates maakte eveneens indruk en bouwde zijn voorsprong op Tom Dumoulin verder uit. Voor Dumoulin is het zaak om de schade zondag te beperken, zeker met het oog op de tijdrit van dinsdag. Lukt dat hem?

Parcours
Eén gecategoriseerde col minder vergeleken met gisteren, maar met een waardering van vier sterren maf deze expeditie door de Dolomieten niet worden onderschat. Fav0rieten die al flink wat tijd hebben verloren, zullen proberen zich terug te vechten om een betere uitgangspositie te creëren voor de slotweek. De troepen van de roze trui zullen er op hun beurt alles aan doen om de leidende positie van hun kopman te consolideren. Daar tussendoor schieten tal van goed klimmende vrijbuiters die hun pijlen op de ritzege mikken. Genoeg ingrediënten dus voor een boeiend schouwspel. De Passo della Mauria (8,8 km à 4,4%) dient zich pas na veertig kilometer aan, maar met de voet op 900 meter hoogte moet er stiekem al aardig wat worden geklauterd.

Giro d'Italia 2018 15e etappe

Na de afdaling volgt een even lang stuk vals plat naar de Passo Tre Croci (7,9 km à 7,3%), gevolgd door een nog langere afzink. De finale staat in het teken van twee Girodebutanten: de Passo di Sant’Antonio (8,3 km à 7,5% en maximaal 15%) en de Costalissoio (3,9 km à 8,6% en maximaal 14&). Favorieten met snode plannen moeten hier hun duivels ontbinden. In de laatste achtenhalve kilometer naar Sappada is de gemiddelde stijging namelijk slechts 3,3%. Wie daar nog de kracht heeft om op de grote plaat weg te springen, kan de etappe winnen als er geen vluchter meer vooruit is, maar voor het klassement zal het niet veel tijdwinst opleveren.

Favorieten
Spektakel zoals op de Zoncolan mogen we dus niet verwachten, maar het gaat ongetwijfeld wel een interessante rit worden. Aanvallers ruiken hun kans, dus mogen we namen als Giulio Ciccone, Valerio Conti, Jarlinson Pantano en Koen Bouwman zeker opschrijven. Slechts twee aanvallers wisten deze Giro te zegevieren: Esteban Chaves en Matej Mohoric. Komt er een derde bij? De lijst met kanshebbers – als een aanvaller daadwerkelijk wint – is reuze.

Wout Poels 2018

Mocht er toch een klassementsrenner met een ritzege op zak de rustdag willen aanvangen, dan moeten we vooral de huidige top zeven in de gaten houden. Simon Yates, Tom Dumoulin, Domenico Pozzovivo, Thibaut Pinot, Chris Froome, Miguel Angel Lopez en Richard Carapaz zijn de gegadigden voor een ritoverwinning in Sappada. Maar gunnen ze elkaar de ruimte of profiteert een renner van de tweede lijn? Vragen alom. Zondagmiddag krijgen we het antwoord.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
*** Giulio Ciccone, Valerio Conti, Davide Formolo
** Fausto Masnada, Diego Ulissi, Gianluca Brambilla, Luis Léon Sanchez
* Jarlinson Pantano, Jan Polanc, Ben Hermans, Robert Gesink, Koen Bouwman, José Goncalves

Share this post