Voorbeschouwing 14e etappe Tour de France 2018

Voorbeschouwing 14e etappe Tour de France 2018

Na drie zware Alpenritten en een vlakke overgangsetappe is het zaterdag en zondag weer klimmen geblazen in de Tour de France 2018. De 188 kilometer lange etappe van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Mende is een rit voor de echte puncheurs, al maakt ook een sprinter als Peter Sagan zomaar kans op de ritzege of zelfs een klassementsman. Wie wint er?

Parcours

Het peloton trekt koers richting de Pyreneeën, maar voordat er echt geklommen gaat worden moeten de klassementsmannen wel alert blijven. De veertiende etappe is dan wel een heuvelrit, maar met de Côte de la Croix Neuve als sluitstuk belooft het een mooie finale te worden. De klim van tweede categorie is drie kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van liefst 10,2%. Na het bereiken van de top is het nog anderhalve kilometer naar de aankomst in Mende.

Onderweg staan er drie gecategoriseerde beklimmingen op het menu, maar voor grote verschillen gaan ze waarschijnlijk niet zorgen. Het geeft aanvallers wel een mooie kans om een poging te wagen, zeker nadat ze vrijdag geen kans hebben gekregen. Wint er zaterdag wel een aanvaller of vechten de klassmentsmannen en puncheurs het uit in Mende? Eén ding is zeker: de klassementsmannen mogen niet in slaap sukkelen, want op de slotklim kan je zomaar tientallen seconden aan de broek krijgen.

Laurent Jalabert

Lees ook

Côte de la Croix-Neuve: de berg van ‘Jaja’

Favorieten

Als de weg iets oploopt zijn er twee grote favorieten: Julian Alaphilippe en Alejandro Valverde. De Croix Neuve is dan wel niet helemaal vergelijkbaar met de Muur van Huy, toch hebben de explosieve heuvelrenners op deze heuvel een streepje voor op de rest. Mocht er een groepje de heuvel overleven, dan beschikken zij ook nog over een goede sprint. Kortom: mannen om rekening mee te houden.

Julian Alaphilippe en Alejandro Valverde 2018

Daniel Martin won al op de Mûr de Bretagne en steekt in goede vorm. Een aankomst zoals vandaag ligt de Ier wel, dus behoort hij tot de topfavorieten. Op de Muur ging Martin al vroeg in de aanval en bleef hij het peloton uiteindelijk ruim voor. Slechts één renner kwam in de buurt van de UAE Emirates-renner: Pierre Latour. De 24-jarige Fransman staat 15e in het klassement en is de leider in het jongerenklassement. Kan hij voor een stuntje zorgen?

Dat er een hoop kan veranderen in een week blijkt wel uit de rest van de top tien op de Mûr de Bretagne. Rafal Majka, Adam Yates en Bauke Mollema finishten namelijk als vijfde, zesde en zevende, maar moeten nu op iedere beklimming als eerste lossen. Daarom zullen we meer moeten kijken naar mannen als Primoz Roglic, Romain Bardet en de huidige top drie Geraint Thomas, Chris Froome en Tom Dumoulin. Zij verkeren allemaal in bloedvorm en zouden het de puncheurs heel moeilijk kunnen maken in Mende.

Chris Froome en Tom Dumoulin 2018

Een andere mogelijkheid is dat de klassementsmannen naar elkaar gaan kijken en de groep nagenoeg compleet over de Croix Neuve rijdt. In dat geval zou Greg Van Avermaet zomaar kunnen verrassen. De Belg droeg heel lang de gele trui en liet zien dat hij bergop stappen heeft gezet. Vrees hem maar als hij er na de klim nog bij zit.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

**** Julian Alaphilippe
*** Alejandro Valverde, Daniel Martin
** Pierre Latour, Primoz Roglic, Romain Bardet, Geraint Thomas
* Tom Dumoulin, Chris Froome, Mikel Landa, Nairo Quintana, Steven Kruijswijk, Greg Van Avermaet

TV

Eurosport is er vanaf 13:00 uur al bij, Sporza en NPO1 volgen om 14:10 uur.

Share this post