Voorbeschouwing 14e etappe Giro d’Italia 2019

Voorbeschouwing 14e etappe Giro d’Italia 2019

De beer is los. Vandaag staat er een vijf sterren-bergrit op het programma. Meer dan 4000 hoogtemeters in slechts 131 kilometer. Dat belooft vuurwerk te worden, helemaal na de etappe van vrijdag. Wat mogen we nu verwachten?

Saint-Vincent -> Courmayeur (131 kilometer)

Na de snelle beklimming van de Verrayes, een mooie springplank voor avonturiers, volgt het enige stukje vallei op deze route. In het vervolg van de etappe is het niets anders dan klimmen, dalen, klimmen, dalen, klimmen, dalen en een laatste keer klimmen. De cols die moeten worden bedwongen, zijn bepaald geen lieverdjes. De Verrogne (13,8 km à 7,1% en max 13%) en Truc d’Arbe (8,2 km à 7% en max 12%) zullen de klimbenen van de favorieten al behoorlijk testen. Wie voelt dat hij een mindere dag heeft, zal met angst en beven uitkijken naar de moeilijkste test van de dag: de Colle San Carlo.

Meer dan tien kilometer lang schommelen de stijgingspercentages constant tussen de negen en elf procent, met hier en daar een nog steilere helling. Is dat dan het einde van de uitputtingsslag? Nee, hoor. De renners moeten ook de lange afdaling van de San Carlo voor hun rekening nemen en moeten tot slot nog een tweetraps-klimmetje naar skidorp Courmayeur zien te overleven. De stijgingspercentages zijn in de absolute finale een stuk vriendelijker, maar tegen die tijd ziet iedereen sterretjes voor zijn ogen. Wie nog een laatste restje energie in de tank heeft, kan op deze flanken het verschil maken. Mocht dat op de San Carlo nog niet zijn gebeurd.

Start: 13:15 uur
Finish: +- 17:15 uur

Favorieten

Met een flink pak deelnemers minder gaat zaterdag de veertiende etappe van start. De dertiende rit heeft er logischerwijs flink ingehakt. Vanaf de eerste klim was het al koers. Dat duurde meer dan vijf uur. Bauke Mollema zal met flink wat spierpijn wakker worden, terwijl zijn vluchtmakker Ilnur Zakarin door de euforie hooguit een keer zijn benen moet losschudden alvorens hij op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets stapt.

Wie maakte vrijdag de sterkste indruk? Primoz Roglic en Vincenzo Nibali zijn op papier de sterkste klimmers, maar vrijdag keken ze vooral naar elkaar. Het gevolg: iedereen liep op ze in, of uit. Als Roglic de Giro wil winnen, kan hij niet blijven pokeren. Of… was het geen pokeren maar is hij gewoon niet goed genoeg? We kunnen het ons nauwelijks voorstellen.

Primoz Roglic en Vincenzo Nibali 2019
De kemphanen Roglic en Nibali.

Richard Carapaz is de man om in de gaten te houden. Hij reed samen met Rafal Majka weg van Roglic/Nibali en werd zelfs nog vierde. De Movistar-renner reed een beestachtige klim en finishte zelfs 18 seconden achter zijn ploeggenoot en kopman Mikel Landa, die vanaf de voet van de slotklim al vertrok. Als Carapaz zaterdag over dezelfde benen beschikt, is hij de absolute favoriet.

Andere kanshebbers op de dagwinst zijn Majka, Miguel Angel Lopez (pech nekte hem), Roglic, Nibali, Mollema en Zakarin. Misschien volgt er wel een tweede Russische overwinning in twee dagen, want Pavel Sivakov maakt een ijzersterke indruk. Alles zal afhangen hoe de slopende dertiende rit wordt verteerd.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

*** Richard Carapaz
** Rafal Majka, Primoz Roglic
* Vincenzo Nibali, Miguel Angel Lopez, Bauke Mollema, Ilnur Zakarin, Pavel Sivakov, Mikel Landa

TV

Vanaf 13:00 uur is de etappe op Eurosport 1 te zien. Met onze liveticker blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen!

Ilnur Zakarin

Share this post