Voorbeschouwing 14e etappe Giro d’Italia 2018

Voorbeschouwing 14e etappe Giro d’Italia 2018

Na twee sprintetappes zijn de klimmers weer aan zet. Sterker nog: het klassement gaat op de schop. Slaagt Tom Dumoulin er in om de schade op Simon Yates te beperken of weet hij zelfs tijd terug te winnen op de Brit? Wij blikken vooruit op de veertiende etappe, met aankomst op de beruchte Monte Zoncolan.

Parcours
De vierde aankomst bergop. En wat voor een! Deze Alpenreus wordt niet voor niets de Kaiser genoemd. Maar voor het klapstuk zich aandient, moeten er eerst nog vier energieslurpende colletjes worden beklommen. De Monte di Ragogna (2,8 km à 10,2%), de Avaglio (7,4 km à 5%), de Passo Duron (4,4 km à 9,6%) en de Sella-Valcalda Ravascletto (7,3 km à 5,8%). Leuke opdrachtjes, maar ze vallen in het niet bij de Monte Zoncolan, die vijfmaal eerder in de Giro werd bezocht. Deze beruchte is zo steil (10,1 km à 11,9%) met stroken boven de 20%) en de weg is soms zo smal dat de volgwagens niet omhoog mogen en anderhalve kilometer voor de voet van de klim het parcours moeten verlaten. Daar stappen de mecaniciens met een reservefiets op hun schouder op een gereedstaande motor zodat ze de renners bij pech alsnog snel te hulp kunnen schieten. Op acht kilometer van de top staat een boogdoek over de weg gespannen met daarop een duivel en de alleszeggende tekst ‘De poort naar de hel.’ En dat zal deze loodzware opgave met een totaal van 4400 hoogtemeters zeker worden.

Bij het laatste bezoek aan de Zoncolan in 2014 was Wout Poels in topvorm. Hij nam zijn kopman Rigoberto Uran op indrukwekkende wijze op sleeptouw, die zich daardoor verzekerde van een podiumplaats. Alle klassementsmannen moesten lossen, behalve rozetruidrager Nairo Quintana. Chris Froome zal hopen dat Poels wederom zo superdag heeft, al lijkt het er op dat Froome zelf bergop tekort komt.

Favorieten
Vooralsnog draait de Giro om twee Britten: Yates en Froome. Yates maakt bergop indruk, Froome valt flink tegen. Wij zijn benieuwd of Froome nog iets in zijn mars heeft. Volgens ploegmaat Poels heeft hij het klassement nog niet uit zijn hoofd gezet, maar als hij zaterdag opnieuw tijd verliest kan hij niet anders concluderen dat zijn hattrick Tour-Vuelta-Giro niet voltooid kan worden. Kan hij het tij op de Monte Zoncolan keren?

Chris froome 2018

De etappefavoriet is echter Yates. De renner van Mitchelton-Scott won al twee ritten in het roze en zou graag zegevieren op de Zoncolan. Hij moet wel tijd pakken op Dumoulin, want dinsdag staat de individuele tijdrit op het programma en zou Dumoulin een achterstand van anderhalve minuut goed kunnen maken. Yates moet dus in de aanval als hij de Giro wil winnen, dus het belooft een mooie rit te worden.

Andere kanshebbers voor de dagzege zijn Domenico Pozzovivo, Thibaut Pinot en Richard Carapaz. Outsiders zijn George Bennett, Fabio Aru, Patrick Konrad, Miguel Angel Lopez en Carlos Betancur.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Simon Yates
*** Tom Dumoulin, Thibaut Pinot
** Domenico Pozzovivo, Richard Carapaz, Miguel Angel Lopez
* Chris Froome, Fabio Aru, Carlos Betancur, Patrick Konrad, Davide Formolo, Esteban Chaves

TV
De 14 Giro-etappe is vanaf 13:00 uur live te volgen op Eurosport 1.

Share this post