Voorbeschouwing 14 etappe Vuelta a España 2018

Voorbeschouwing 14 etappe Vuelta a España 2018

Over acht dagen kennen we de winnaar van de Vuelta a España 2018, maar met nog acht etappes te gaan is het nog verre van duidelijk wie dat gaat worden. Vandaag staat er weer een lastige etappe op het programma en wordt er weer bergop gefinisht. Wie wint er?

Parcours

De start vindt plaats in Cistierna, een plaatsje in de regio Castillië en León. Om 12:55 uur worden de renners in gang geschoten voor een lastige etappe met in totaal vijf gecategoriseerde hindernissen. Drie daarvan zijn van de 1e categorie, het bewijs dat we te maken hebben met een heel zware etappe.

Vuelta a España etappe 14

De eerste zestig kilometer blijft het peloton omhoog rijden, waarna na de Puerto de San Isidro (2e cat.) een lange afdaling wacht naar de Alto de la Colladona (1e cat.). Daarna rijden de renners nog de Alto de la Mozqueta en Alto de la Falla de los Lobos op alvorens ze beginnen aan de slotklim Alto Les Praeres.

De Alto Les Praeres is ‘slechts’ vier kilometer lang, maar loopt gemiddeld wel met 12% omhoog. Halverwege de klim doemen er zelfs stroken van 17% op! Dat is misschien niet het zwaarste van Les Praeres, want het wegdek is verre van ideaal en heeft veel weg van een geitenpad. Niet voor niets wordt de Alto Les Praeres zaterdag pas voor de allereerste keer in koersverband op gefietst..

Favorieten

De dertiende etappe leverde met Oscar Rodriguez een verrassende winnaar op. De kans dat een grote groep opnieuw vooruit weet te blijven is aanwezig, maar de kans is toch iets groter dat een klassementsman wint. Nairo Quintana is dan de man om in de gaten houden. De Movistar-renner pakte vrijdag tijdwinst op zijn concurrenten en steekt in uitstekende vorm. Aangezien hij nog tijd moet goedmaken op Yates (en natuurlijk leider Herrada) mogen we wat van hem verwachten.

Nairo Quintana 2018

Miguel Angel Lopez maakte vrijdag ook indruk. De landgenoot van Quintana kende op de slotklim naar La Camperona materiaalpech, stond te voet en verloor kostbare tijd. Toch wist hij zich terug te knokken en de schade op mannen als Quintana en Yates te beperken. Als hij zaterdag over dezelfde benen beschikt is hij de topfavoriet op etappewinst. Outsiders voor de etappezege zijn Rigoberto Uran, Alejandro Valverde en Wilco Kelderman.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Miguel Angel Lopez
*** Nairo Quintana, Simon Yates
** Wilco Kelderman, Alejandro Valverde, Rigoberto Uran
* Steven Kruijswijk, Thibaut Pinot, Ion Izagirre, Emanuel Buchmann, Enric Mas

TV

De 14e etappe is al vanaf 13:00 uur te zien op o.a. Sporza en Eurosport 1.

Share this post