Voorbeschouwing 13e etappe Vuelta a España 2018

Voorbeschouwing 13e etappe Vuelta a España 2018

Voor de niet-klimmers breekt een vervelende week aan. Vanaf vandaag zijn er namelijk nog maar twee sprintkansen en moet er enorm veel geklommen worden. Te beginnen met vandaag, want de 13e etappe is er een om je vingers bij af te likken.

Parcours

De etappe begint helemaal in het meest noordelijke puntje van Spanje. Vanaf de start in Candás, dat net naast Gijon ligt, gaat het al lichtjes bergop. Na de Alto de la Madera (3e cat.) koerst het peloton richting de Puerto de Tarna (1e cat.), die halverwege de etappe aanvangt. De 13 kilometer lange klim kent geen schokkende stijgingspercentages, maar loopt wel gemiddeld 5,8% omhoog en wordt voor veel klimmers een mooie test om te kijken hoe de benen ervoor staan. Na een korte afdaling blijft het peloton lange tijd op meer dan 1000 meter hoogte fietsen en staat er nog maar één klim op het menu.

Vuelta a España etappe 13
Klimmen geblazen! Twee jaar geleden zegevierde Sergey Lagutin hier.

De 174,8 kilometer lange etappe eindigt op La Camperona. Lastig, want de klim is 8,3 kilometer lang en stijgt gemiddeld 7,5%. In 2014 zegevierde de Canadees Ryder Hesjedal op deze aankomst door de beste te zijn van een kopgroep. Twee jaar later was Sergey Lagutin de snelste vluchter en tekende hij voor zijn enige overwinning in een grote ronde. Wint er dit jaar weer een aanvaller of bemoeien de klassementsmannen zich met de ritzege?

Start: 12:57 uur
Finish: 17:25 – 17:56 uur

Favorieten

Na Rohan Dennis, Michal Kwiatkowski, Rudy Molard en Simon Yates is Jésus Herrada alweer de vijfde rodetruidrager. De Spanjaard sloeg donderdag in de door Alexandre Geniez gewonnen rit toe en verdedigt nu een voorsprong van 3:22 minuten op Yates. De kans dat hij zijn trui vrijdag kwijtraakt is klein, maar de klassementsmannen moeten niet te lang wachten met aanvallen om een Oscar Pereiro Sio-scenario te voorkomen.

Jésus Herrada 2018

Waarschijnlijk levert de dertiende etappe een strijd op twee fronten op. Bauke Mollema nam bijvoorbeeld donderdag een snipperdag om dit weekend weer – zoals bijna gebruikelijk – uit te pakken. De rit van vandaag is er echt eentje voor Mollema, maar ook Pierre Rolland, Ben King en Rafal Majka zullen hun zinnen gezet hebben op deze etappe. Van de klassementsmannen moeten we vooral de Colombianen Nairo Quintana, Miguel Angel Lopez en Rigoberto Uran in de gaten houden. Samen met Wilco Kelderman maakten zij de vorige bergetappe de beste indruk. Yates en Valverde waren toen iets minder, maar dat zegt niets over de etappe van vandaag.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Bauke Mollema
*** Rafal Majka, Pierre Rolland, Ben King
** Nairo Quintana, Miguel Angel Lopez, Rigoberto Uran, Wilco Kelderman
* Simon Yates, Alejandro Valverde, Emanuel Buchmann, Steven Kruijswijk, George Bennett

TV

Vanaf 15:00 uur is de 13e etappe live te zien op Eurosport 1 en Sporza. Via onze liveticker hoef je ook niets te missen.

Share this post