Voorbeschouwing 13e etappe Tour de France 2019

Voorbeschouwing 13e etappe Tour de France 2019

De 106de Tour staat niet bekend om haar tijdritkilometers. Met slechts één ploegentijdrit en één individuele tijdrit is het wat kilometers tegen de klok betreft dun gezaaid. Vrijdag krijgen de tijdritspecialisten de enige kans om in hun specialisme de winst te pakken. Wie piekt er op het juiste moment?

Parcours

Een Tour de France zonder Pau is als Geer zonder Goor. Al sinds jaar en dag is Pau aan de Tour verbonden, zowel als rust-, start- of finishplaats. Dit jaar vindt de tijdrit er plaats. Met een lengte van amper 27,2 kilometer en een nagenoeg vlak parcours is het niet de allerzwaarste chronorace. Renners als Mikel Landa, Nairo Quintana en Romain Bardet zullen handenwrijvend naar de bekendmaking van het Tourparcours hebben gekeken, in de wetenschap dat ze niet op minuten worden gereden in een tijdrit. Desondanks kijken ze al tegen een flinke achterstand aan in het klassement en is meer tijdverlies niet gewenst.

Om 14:00 uur rolt Yoann Offredo als eerste renner van het startpodium. Na een rit in zuidelijke richting wordt er in Bosdarros weer teruggekeerd naar het plaatsje in de Pyreneeën. De finish is op de Rue du Maquis le Béarn gelegen, iets westelijker dan de startplaats.

“Veel chauvinistischer kun je een tijdrit niet maken. Hier doe je niemand een plezier mee, behalve Bardet. Al is dit geaccidenteerde terrein ook weer niet helemaal in zijn voordeel. Om het echt een tijdrit voor Bardet te maken, had-ie nog korter moeten zijn of meer klimwerk moeten hebben. Dit is voor mannen als Froome, Dumoulin en Roglic die een grote versnelling kunnen rondtrappen”, schreef José De Cauwer eerder in de Tourgids van Procycling. Froome, Dumoulin en Roglic zijn er allemaal niet bij, dus is het uitkijken naar andere kanshebbers.

Starttijden prominenten:
14:00 uur: Yoann Offredo
14:01 uur: Sebastian Langeveld
14:03 uur: Tony Martin
14:04 uur: Chad Haga
14:17 uur: Dylan Groenewegen
14:25 uur: Cees Bol
14:27 uur: Koen de Kort
14:34 uur: Yves Lampaert
14:51 uur: Stefan Küng
15:13 uur: Mike Teunissen
15:26 uur: Dylan van Baarle
15:30 uur: Wout van Aert
15:37 uur: Wout Poels
15:56 uur: Wilco Kelderman
16:39 uur: Bauke Mollema
16:41 uur: Mikel Landa
16:43 uur: Richie Porte
16:51 uur: Jakob Fuglsang
16:53 uur: Romain Bardet
16:55 uur: Alejandro Valverde
17:01 uur: Thibaut Pinot
17:03 uur: Daniel Martin
17:05 uur: Nairo Quintana
17:07 uur: Adam Yates
17:09 uur: Enric Mas
17:11 uur: Emanuel Buchmann
17:13 uur: Steven Kruijswijk
17:15 uur: Egan Bernal
17:17 uur: Geraint Thomas
17:19 uur: Julian Alaphilippe

Alle starttijden vind je hier.

Favorieten

“Rohan Dennis valt aan”, meldde de koersradio donderdagmiddag. Bijzonder, want de Australiër heeft zich de hele week gespaard om vrijdag uit te pakken in de tijdrit. Niet veel later kwam de koersradio met een ander opvallend bericht: “Dennis is uit koers.” Zijn ploeg Bahrain-Merida stuurde een bijzondere Tweet de wereld in waaruit bleek dat Dennis even ‘spoorloos’ was. Gelukkig niet voor lang, want even later werd zijn fietsen/" 7136 target="_self">fiets voor de teambus gevonden en zat Dennis binnen. Einde Tour, weg kansen op ritwinst. Het is nog steeds niet bekend waarom Dennis bij de bevoorrading van zijn fietsen/" 7136 target="_self">fiets stapte.

Wie zijn nu de favorieten? Misschien heeft Wout van Aert wel de beste papieren door de afwezigheid van Dennis. Sinds de Dauphiné is de Belg een renner om in de sprints én tijdritten rekening mee te houden. In de Franse ronde bleef hij Tom Dumoulin op een vergelijkbaar parcours (zelfs iets zwaarder, zelfde lengte) bijna een minuut voor. Op het Belgisch tijdritkampioenschap maakte hij zijn favorietenstatus waar door onder anderen Yves Lampaerts en werelduurrecordhouder Victor Campenaerts te verslaan. Gezien zijn huidige vormpeil is Van Aert dé favoriet om vrijdag de winst te pakken.

In de Dauphiné werd Tejay van Garderen tweede (inmiddels uitgevallen) en Dumoulin derde. Steven Kruijswijk werd knap vierde voor Emanuel Buchmann, Adam Yates en Julian Alaphilippe. De Nederlander pakte zelfs een halve minuut tijdwinst op renners als Nairo Quintana, Thibaut Pinot en Richie Porte. Voor eenzelfde scenario zou Kruijswijk direct tekenen, want op papier is dit dé kans om het verschil met de niet-specialisten Quintana en Landa te vergroten.

Steven Kruijswijk 2019

Voor de winst zal Kruijswijk tekort komen, maar op een goede dag is een plek in de top tien niet onmogelijk. Voor de winst zal het waarschijnlijk gaan tussen Van Aert, Stefan Küng, Chad Haga, Geraint Thomas en… Tony Martin. De 34-jarige Duitser is niet meer zo sterk als vroeger, maar de viervoudig wereldkampioen maakt deze Tour veel indruk door urenlang op kop te beuken. In de door Jumbo-Visma gewonnen ploegentijdrit was hij de drijvende kracht. Heeft hij al een jasje uitgedaan of is hij nog fris genoeg om in Pau uit te pakken? Voor Jumbo-Visma zou dat de vijfde ritoverwinning betekenen…

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Wout van Aert
*** Stefan Küng, Geraint Thomas
** Chad Haga, Maximilian Schachmann, Tony Martin
* Kasper Asgreen, Yves Lampaert, Sören Kragh Andersen, Nils Politt, Jonathan Castroviejo

TV

Vanaf de eerste renner is de dertiende etappe te zien. Iets voor 14:00 uur begint de live-uitzending. Vanaf 10:00 uur is La Course voor vrouwen te zien. Wie volgt Annemiek van Vleuten op?

Wout van Aert 2019

Share this post