Voorbeschouwing 13e etappe Tour de France 2018

Voorbeschouwing 13e etappe Tour de France 2018

Na drie bergritten mogen de renners het vrijdag rustiger aan doen. De 169,5 kilometer lange overgangsetappe van Bourg d’Oisans naar Valence is op papier een rit voor de sprinters, maar ook een uitgelezen mogelijkheid voor de vluchters. Wie wint er? Wij blikken vooruit.

Parcours

Om 13:35 uur wordt het startsein gegeven voor de start voor de dertiende Touretappe. De eerste dertig kilometer gaan nagenoeg naar beneden, waarna de Côte de Brié (3e categorie) beklommen moet worden. Daarna is het nagenoeg vlak en staan er alleen nog hindernissen gepland in Saint-Quentin-sur-Isère (tussensprint) en Côte de Sainte-Eulalie-en-Royans (4e categorie). De finish wordt tussen 17:20 en 17:40 uur verwacht in Valence.

In 2015 was Valence voor de laatste keer aankomstplaats en zegevierde André Greipel. De Duitser is er niet meer bij, maar de nummers twee (John Degenkolb), drie (Alexander Kristoff) en vier (Peter Sagan) wel. De vraag is echter: gaat het wel een sprint worden? De sprinters zijn al bijna allemaal naar huis en dat biedt kansen voor de avonturiers. Het belooft een interessante rit te worden.

Favorieten

Wij denken dat de aanvallers het gaan redden. Waarom? Er zijn maar drie ploegen die écht een topsprinter in huis hebben: het UAE Emirates van Kristoff, het BORA-hansgrohe van Peter Sagan en FDJ van Arnaud Démare. Alleen FDJ zagen we soms de achtervolging leiden voor hun kopman, maar verder waren het vooral Quick-Step, LottoNL-Jumbo en Lotto-Soudal dat het gat met de koplopers probeerden te dichten. Zij hebben allemaal afscheid genomen van hun sprinter.

Peter Sagan 2018

Een aanvaller maakt dus de grootste kans op de ritzege. Iemand als Edvald Boasson Hagen heeft in het verleden bewezen dat hij een neusje heeft voor de juiste ontsnapping, al maakt hij ook in een massasprint kans. Ook types als Oliver Naesen, Greg Van Avermaet, Thomas De Gendt, Yves Lampaert, Julian Alaphilippe en Sylvain Chavanel zouden zomaar mee kunnen zitten in de juiste ontsnapping.

Mocht het toch op een sprint uitdraaien is Sagan de topfavoriet. De groene leiderstrui heeft hij eigenlijk al binnen, maar voor een ritoverwinning meer of minder draait de Slowaak zijn hand niet om. Kristoff, Démare en Degenkolb zijn Sagan’s grootste concurrenten, of stunt iemand als Sonny Colbrelli, Christophe Laporte, Andrea Pasqualon of Magnus Cort Nielsen?

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Willekeurige aanvaller
*** Peter Sagan
** Arnaud Démare, Alexander Kristoff
* John Degenkolb, Sonny Colbrelli, Christophe Laporte, Andrea Pasqualon, Magnus Cort Nielsen

TV
Vanaf 14:10 uur is de rit live te zien op NPO1, Sporza en Eurosport.

Share this post