Voorbeschouwing 13e etappe Giro d’Italia 2018

Voorbeschouwing 13e etappe Giro d’Italia 2018

Na de sprintles van Sam Bennett wacht er opnieuw een sprintetappe. Tot een rechtstreeks gevecht met Elia Viviani kwam het donderdag niet, maar strijden de Italiaan en Ier vrijdag wel tegen elkaar? Wij blikken vooruit op de twaalfde Giro-etappe.

Parcours
Het voelt als een eeuwigheid geleden dat de springduivels voor de tweede dag op rij een route naar hun smaak kregen opgediend. Dat was tijdens de derde etappe van deze Giro, zo’n 26.000 kilometer verderop in Eilat. Inmiddels hebben de fietsende nomaden de bovenste regionen van de Laars bereikt en zijn ze hard op weg naar de Italiaanse Alpen. Maar eerst is er nog een tussengerecht voor de mannen met de dikke dijbenen en machtige pedaalslagen. De etappe begint eigenlijk pas op 30 kilometer voor de finish. De 150 kilometer daarvoor door de Povlakte is net als gisteren, zo plat als een dubbeltje. Als de eindstreep in Nervesa della Battaglia wordt gepasseerd, volgt er nog een lus rond de stad.

Na een eerste knikje omhoog en vervolgens een afdaling moet er daarna met de Montello nog een kort heuveltje worden bedwongen. Een of meer aanvallers zullen het waarschijnlijk als springplank gebruiken voor een late uitval, maar het klimmetje is te kort om veel voorsprong te pakken en de afstand naar de finish met bijna twintig kilometer is nog lang. In de omgeving van Nervesa della Battaglin zijn er niet alleen monumenten ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog, er wordt ook volop wijn geproduceerd. Wij durven er wel een flesje op te wedden dat een blije sprinter vanavond bij het eten een glaasje rood gaat drinken om zijn dagsucces te vieren.

Favorieten
Na donderdag kunnen we niet meer om Sam Bennett heen. De Ier maakte ontzettend veel indruk door van heel ver de sprint aan te gaan en Danny van Poppel met meters voor te blijven. In het onderlinge duel met Elia Viviani staat het nu 2-2, maar de kans is groot dat Bennett na vrijdag aan de leiding staat. Viviani kwam er donderdag gewoon niet aan te pas en moet zich nog zorgen gaan maken voor zijn vooraf ‘zekere’ puntentrui.

Sam Bennett, Giro d'Italia 2018

Danny van Poppel werd op gepaste afstand van Bennett tweede, maar toonde wel beterschap. Doordat Baptiste Planckaert het wiel van Bennett niet kon volgen, reed Van Poppel eigenlijk een verloren sprint en zat er niet meer in dan een tweede plaats. Als de Nederlander vrijdag het wiel van Bennett wél weet te houden, zit er misschien meer in. Andere kanshebbers voor de overwinning zijn Sacha Modolo en Niccolo Bonifazio.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Sam Bennett
*** Elia Viviani
** Sacha Modolo, Danny van Poppel
* Manuel Belletti, Niccolo Bonifazio, Clément Venturini, Jens Debusschere

TV
De koers is vanaf 13:00 uur live op Eurosport te volgen.

Share this post