Voorbeschouwing 12e etappe Vuelta a España 2018

Voorbeschouwing 12e etappe Vuelta a España 2018

De twaalfde etappe is opnieuw niet makkelijk, maar ook weer niet zo lastig als de elfde etappe. De rit van Mondoñedo naar Faro de Estaca de Bares Mañon is 181,1 kilometer lang en kent slechts twee hindernissen. Wie wint er?

Parcours

Om 12:17 uur wordt in de gemeente Lugo het startsein gegeven voor de twaalfde etappe. Al snel doemt de Alto de Cadeira van 3e categorie op. De klim is 5,8 kilometer lang en stijgt gemiddeld met 6,4%. Ideaal voor aanvallers om weg te rijden uit het peloton.

Vuelta a España 2018 etappe 12

Daarna is het meer dan honderd kilometer wachten op de volgende hindernis. De Alto de San Pedro (3e cat.) is 7,7 kilometer lang en stijgt gemiddeld 5,1%, maar ligt te ver van de finish vandaan om voor spektakel te zorgen. De vijftig resterende kilometers lopen op en af, maar is naar alle waarschijnlijkheid niet zwaar genoeg om een sprint te ontlopen.

Start: 12:17 uur
Finish: 16:55 – 17:27 uur

Favorieten

Een massasprint is echter geen zekerheidje. Elia Viviani heeft deze Vuelta al meerdere keren laten zien dat hij over de snelste benen beschikt, maar ook dat hij bergop soms tekort komt ten opzichte van iemand als Peter Sagan. Als de Slowaak met een goed gevoel naar Innsbruck wil afreizen krijgt hij vandaag een mooie mogelijkheid. De kans bestaat namelijk dat hij vroegtijdig de Vuelta verlaat om zich voor te bereiden op de WK.

Peter Sagan en Alejandro Valverde 2018

Sagan is gezien het parcours de favoriet, maar moet dan wel vroegtijdig afrekenen met Viviani. De vorige sprintetappe kende ook een hindernis in de slotfase en dat was voor Sagan reden om zijn ploeggenoten van BORA-hansgrohe op kop te laten sleuren om Viviani af te matten. Zijn opzet slaagde echter niet, want Viviani werd niet gelost en won met ogenschijnlijk gemak de etappe. Sagan is dus gebaat bij een harde etappe, waarbij wij de lichte voorkeur geven aan Viviani. Het gaat een interessant gevecht worden.

Als het op een sprint uitdraait moeten we ook Alejandro Valverde (die bij een plek in de top-drie de leiding overneemt van Simon Yates), Matteo Trentin, Giacomo Nizzolo en Danny van Poppel in de gaten houden. Nacer Bouhanni is er niet meer bij; de Franse ritwinnaar gaf woensdag wegens ziekte op. Andere kanshebbers: Ivan Garcia Cortina, Simone Consonni en Nelson Soto.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Elia Viviani
*** Peter Sagan, Danny van Poppel
** Giacomo Nizzolo, Matteo Trentin, Alejandro Valverde
* Simone Consonni, Ivan Garcia, Nelson Soto, een willekeurige aanvaller

TV

Vanaf 15:00 uur doen Eurosport 1 en Sporza verslag van de etappe. Via onze liveticker hoef je ook niets te missen.

Share this post