Voorbeschouwing 12e etappe Tour de France 2019

Voorbeschouwing 12e etappe Tour de France 2019

De 106de editie van de Tour de France is loodzwaar. Natuurlijk waren er een paar ‘saaie’ sprintetappes, maar verder is het bijna elke dag wel spektakel geweest. Vanaf nu zal dat niet anders zijn. Met de rit van Toulouse naar Bagnères-de-Bigorre staat de eerste rit door de Pyreneeën op het menu. Wie kraakt en wie houdt stand in de tweede Tourweek? Wij blikken vooruit op de twaalfde etappe.

Parcours

Voor renners die op La Planche des Belles Filles óf in de waaieretappe naar Albi tijd hebben verloren, is dit de uitgelezen mogelijkheid om wat tijd terug te pakken. De 209,5 kilometer lange rit is namelijk zwaar, maar ook niet extreem lastig. Met de Col de Peyresourde (13,2 km à 7%) en Hourquette d’Ancizan (9,9 km à 7,5%) staan er twee lange klimmen op het programma. De finishstreep is niet bergop gelegen, maar is na een afdaling van zo’n dertig kilometer in Bagnères-de-Bigorre getrokken.

“De kopmannen die hoog in de rangschikking staan, zullen elkaar niet kunnen ontlopen. Daar is deze etappe met onder meer de Peyresourde niet spectaculair genoeg voor. Het is ook nog eens een dag voor de enige individuele tijdrit van deze ronde en dus zullen ze niet te veel krachten willen verspillen. Bij elkaar blijven, geen seconden verliezen en alles op de tijdrit van morgen zetten; dat zal het worden. Ik zie hier wel een kopgroep wegrijden en een overblijver uit die vlucht er met de winst vandoor gaan”, blikt José De Cauwer in de Tourgids vooruit.

Start: 11:50 uur
Finish: +- 17:15 uur

Favorieten

We moeten dus naar de aanvallers kijken. En denken we aan aanvallende types, dan denken we natuurlijk aan Thomas De Gendt. Samen met zijn ploeg- en kamergenoot Tim Wellens heeft hij een doel van de bolletjestrui gemaakt en in deze etappe vallen er belangrijke punten te verdienen. Heeft de Belg deze rit aangestipt?

Thomas De Gendt 2019

Vanaf Fabio Aru (25ste) hebben de renners een dergelijke achterstand dat ze de ruimte van het peloton kunnen krijgen. Renners als Vincenzo Nibali (+ 14 minuten), Marc Soler (+ 14:19 minuten), Jésus Herrada (+ 20:01 minuten), Rein Taaramäe (+ 23:08 minuten) en Mike Woods (+ 25:13 minuten) doen niet meer mee voor het klassement en mikken op ritwinst. Waarschijnlijk zit een van deze mannen mee in de vlucht van de dag en kan hij zomaar ver geraken.

Bij de klassementsmannen zullen Romain Bardet, Thibaut Pinot en Mikel Landa misschien iets van plan zijn. Zij zijn niet de allerbeste tijdrijders en verloren al aardig wat tijd. Pakken zij in de lange afdaling naar Bagnères-de-Bigorre tijd terug? En blijft Julian Alaphilippe leider? Die kans is best groot, want als hij bergop tijd verliest heeft hij de daalcapaciteiten om het bergafwaarts goed te maken. Misschien zit er zelfs weer meer in voor de Fransman…

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

*** Julian Alaphilippe
** Vincenzo Nibali, Mike Woods, Maximilian Schachmann
* Marc Soler, Wilco Kelderman, Rein Taaramäe, Thomas De Gendt, Alejandro Valverde, Dylan Teuns

TV

Vanaf 14:15 uur is de rit live op onder andere Sporza en de NOS te zien.

Share this post