Voorbeschouwing 12e etappe Tour de France 2018

Voorbeschouwing 12e etappe Tour de France 2018

Al dagenlang zijn Nederlandse fans aan het wachten in Bocht 7. De twaalfde Touretappe finisht namelijk op de Alpe d’Huez, ook wel bekend als de Hollandse Berg. Komt er eindelijk weer een Nederlandse overwinning? We hebben er 29 jaar op moeten wachten… Stunt Tom Dumoulin of misschien wel Steven Kruijswijk? Wij blikken vooruit op de twaalfde Touretappe.

Parcours

De derde dag door de Alpen is misschien wel de zwaarste. De parcoursbouwers hebben ervoor gekozen om donderdag liefst 65 kilometer te klimmen! Met de Col de la Madeleine (25,3 km à 6,2%), Col de la Croix de Fer (29 km à 5,2%) en finish op de Alpe d’Huez (13,8 km à 8,1%) is dit een etappe om handen en vingers bij af te likken.

12e etappe Tour de France 2018

De start wordt om 12:25 uur gegeven in Bourg-Saint-Maurice. Na zo’n dertig vlakke kilometers doemt de Madeleine al op. Vanaf dat moment is het geen kilometer meer vlak en worden er liefst drie cols van buitencategorie beklommen. Halverwege de twaalfde etappe, net voor de tussensprint, staat ook nog de Lacets de Montvernier (2e cat.) op het menu. Als je nog moet werken en geen vakantie viert: ga iets eerder naar huis en zet om 16:50 uur de tv aan, want rond die tijd rijdt het peloton de Alpe d’Huez op. Tussen 17:30 en 18:19 uur wordt dan de finish verwacht.

Met acht Nederlandse overwinningen mag de Alpe d’Huez dan wel de Hollandse Berg genoemd worden, de laatste keer dat een landgenoot bovenop de berg zegevierde dateert alweer van 1989. De laatste edities sloegen de Fransen toe en wonnen Pierre Rolland, Christophe Riblon en Thibaut Pinot op de Alpe d’Huez. De beste klimtijd is al meer dan twintig jaar in handen van Marco Pantani. ‘Het Olifantje’ zette in 1995 op het 13,8 kilometer lange traject een tijd neer van 36:40 minuten.

Favorieten

Woensdag barstte de Tour de France 2018 helemaal los. Geraint Thomas schreef de eerste aankomst bergop op zijn naam door op het laatste moment vroege vluchter Mikel Nieve in te halen. Tom Dumoulin vertolkte in de elfde etappe een hoofdrol. De Nederlander viel in de afdaling van de Cormet de Roselend aan en finishte na een knappe en vooral moedige race als tweede voor Chris Froome. Deze mannen moeten we donderdag ook in de gaten houden.

Tom Dumoulin 2018

Want veel is na twee bergetappes wel duidelijk geworden. Sky is zoals we gewend zijn oppermachtig, Movistar kijkt met Landa, Quintana en vooral Valverde al na twee bergetappes tegen een grote achterstand aan, Dumoulin is in topvorm en Nibali was op La Rosière niet je-van-het. Kortom: het wordt heel lastig om de Sky-trein te stoppen. Maar wie is nu bij Sky de kopman? Geletruidrager Thomas zegt dat Sky alles op Froome zet, maar Thomas kan – nu hij riant aan de leiding staat – toch niet blijven schikken in een knechtenrol?

Als Thomas de waarheid spreekt mogen we op Alpe d’Huez een aanval van Froome verwachten. Hij moet 1:25 minuut goedmaken op zijn land- en ploeggenoot en maakte woensdag bergop misschien wel de sterkste indruk. Zonder gekke dingen onderweg (dronken fans die Froome van zijn fietsen/" 7136 target="_self">fiets duwen) is de kans groot dat Froome op de Hollandse Berg zegeviert. Thomas en Dumoulin zijn zijn grootste concurrenten, maar stiekem hopen we natuurlijk op een Nederlandse overwinning. Behalve Dumoulin maken ook Steven Kruijswijk en Robert Gesink kans. Laatstgenoemde zal waarschijnlijk proberen om mee te zitten in de vlucht van de dag en dan een gooi te doen naar zijn mooiste overwinning in zijn carrière. Laten we het hopen..

Robert Gesink 2018

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

**** Chris Froome
*** Geraint Thomas, Tom Dumoulin, Romain Bardet
** Nairo Quintana, Mikel Landa, Daniel Martin, Primoz Roglic
* Vincenzo Nibali, Steven Kruijswijk, Ilnur Zakarin, Alejandro Valverde, Adam Yates, Robert Gesink

TV
Vanaf 12:00 uur is de 12e etappe al te zien op NPO1, Sporza en Eurosport.

Share this post