Voorbeschouwing 12e etappe Giro d’Italia 2019

Voorbeschouwing 12e etappe Giro d’Italia 2019

Na twee sprintetappes is het donderdag weer de beurt aan de klimmers. De twaalfde Giro-etappe is 158 kilometer lang en gaat over de lastige Montoso. Wie opent de aanval op Primoz Roglic en blijft Valerio Conti leider? Wij blikken vooruit.

Cuneo -> Pinerolo (158 kilometer)

Veel zo niet alle wielerkenners zijn het erover eens dat Fausto Coppi op 9 juni 1949 de grootste prestatie uit zijn imposante wielercarrière leverde. Il Campionissimo had dat seizoen al voor de derde keer Milaan-San Remo gewonnen, maar een derde triomf in de Giro leek uit zicht. Voorafgaand aan de etappe Cuneo-Pinerolo moest hij klassementsleider Adolfo Leoni voor zich dulden en ook eeuwige rivaal Gino Bartali was nog volop in de strijd. Met een ongekende solo van 192 kilometer over vijf Alpencols, waaronder de Col de Vars en de Col d’Izoard, legde Coppi alsnog beslag op zijn derde roze trui. Een maand later zou hij met zijn eerste Tour-titel de magische dubbel winnen.


Het profiel van de twaalfde etappe.

De start- en finishplaats zijn hetzelfde als zeventig jaar na dato, maar het tussenliggende terrein is iets minder moeilijk dan in 1949. Na zo’n negentig kilometer koers bereikt het peloton voor de eerste keer Pinerolo, waar de spectaculaire en steile achterafsteeg Via Principi d’Acaja met stroken tot 20 procent moet worden getackeld. Vervolgens is er nog een omloop van een dikke vijftig kilometer door de uitlopers van de Alpen. De grootste hindernis op dit circuit is de beklimming van de pittige Montoso (8,9 km à 9,4% en maximaal 14%). Na een behoorlijke afdaling is het nog zo’n twintig kilometer terug naar Pinerolo. Daar wacht nogmaals de smalle en met klinkers bezaaide kuitenbijter op de Via Principi d’Acaja. Vanaf de top, waar de San Maurizio-kerk staat, is het nog twee kilometer dalen naar de finish. Het is moeilijk te voorspellen of een avonturier of een kopman hier gaat winnen. Wie het ook wordt, in de geest van Coppi zou het mooi zijn als het een solo-zege wordt.

Start: 13:10 uur
Finish: 17:15 uur

Favorieten

De meeste sprinters staan al op het vliegveld of zijn zelfs al thuis. Voor de klimmers gaat de Giro nu pas beginnen. De twaalfde etappe lijkt een typische rit voor aanvallers te zijn. Renners als Giulio Ciccone, Fausto Masnada en Davide Formolo hebben de etappe allang met rood omcirkeld in hun agenda. Voor de klassementsmannen wordt het vooral een kwestie van de schade op Primoz Roglic beperken, of goed maken.

Primoz Roglic 2019

De Sloveen maakt een ijzersterke indruk. Tijdritten geven altijd een goede indicatie hoe de vlag er daadwerkelijk voor hangt, en wat dat betreft zit het bij Roglic wel goed. Wint hij donderdag voor de derde keer? Hij behoort tot de favorieten, maar het wedstrijdverloop zal moeten uitwijzen of de klassementsmannen voor de dagwinst gaan strijden. Mocht dat het geval zijn, is Roglic de man om in de gaten te houden. Het wordt ook interessant om te volgen hoe Bauke Mollema zich staande houdt.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

*** Een willekeurige aanvaller
** Primoz Roglic, Simon Yates, Vincenzo Nibali
* Bauke Mollema, Richard Carapaz, Miguel Angel Lopez, Rafal Majka

TV

Vanaf 13:10 uur is de wedstrijd live op Eurosport 1 te zien. Met onze liveticker hoef je ook niets te missen.

Jumbo-Visma, Primoz Roglic 2019
Pakt Roglic het roze weer terug?

Share this post