Voorbeschouwing 12e etappe Giro d’Italia 2018

Voorbeschouwing 12e etappe Giro d’Italia 2018

De sprinters zijn weer aan zet. De afgelopen vier etappes waren het Richard Carapaz, Matej Mohoric en Simon Yates (2x) die het zegegebaar mochten maken, maar donderdag en vrijdag is de kans groot dat iemand als Elia Viviani of Sam Bennett mag juichen. Wie wint de twaalfde etappe? Wij blikken vooruit.

Parcours
Het profiel van deze etappe doet denken aan rustig voortkabbelend water. Gezien de krachtsexplosies in de voorgaande dagen zou het niet vreemd zijn als het peloton vandaag in de wandelmodus staat. Maar aan de andere kant is het ook niet ondenkbaar dat de coureurs de beginnende vermoeidheid onderdruk en in vliegende vaart de 200 kilometer, getrokken in een haast kaarsrechte lijn langs de oostkust, van Osimo naar Imola afraffelen. Ook al wordt het de laatste jaren steeds populairder bij de organisaties van de drie grote ronden, het komt niet elke dag voor dat ze met hun bolide op twee wielen een rondje over een heus autocircuit mogen racen. Bij menigeen zal de adrenaline dan ook door het lijf gieren. Precies een halve eeuw geleden vond op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari de huldiging plaats van Vittorio Adorni als wereldkampioen.

12e etappe Giro d'Italia 2018

Drie jaar terug werd er door de renners in de stromende regenkleding/" 7139 rel="nofollow" target="_self">regen ook over dit parcours gevlogen. De toen nog tamelijk onbekende Ilnur Zakarin reed op de Tre Monti weg bij zijn medevluchters en werd niet meer achterhaald. Destijds was de aanloop naar Imola al behoorlijk pittig geweest en moest de hoogste piek van het circuit maar liefst vier keer worden aangetikt. Nu ligt er een biljartlaken voor de sprinters uitgerold waardoor ze fris genoeg moeten zijn om die ene keer Tre Monti te kunnen overleven. Het belooft een massaspurt op snelheid te worden.

Favorieten
In sprintduels staat het 2 vs. 1 in het voordeel van Elia Viviani. Hij won twee ritten en zag Sam Bennett de laatste sprintetappe winnen. Toen Esteban Chaves op grote achterstand werd gereden en Viviani in dezelfde groep zat, reed Bennett naar een keurige derde plaats. De Ier moeten we dus in de gaten houden. Zet hij de zegestand op 2-2?

Sam Bennett, Elia Viviani, Giro 2018

De kans is zeer groot dat Viviani of Bennett wint. De overige sprinters komen qua snelheid en ploeg simpelweg tekort. De enige die in de buurt kan komen is Sacha Modolo, die door zijn ploeggenoten van EF Éducation First meerdere keren goed werd afgezet. Voor Danny van Poppel geldt eigenlijk hetzelfde, alleen lijkt hij iets minder snelheid in de benen te hebben dan de drie eerdergenoemde renners.

Outsiders voor de overwinning zijn Jens Debusschere, Clément Venturini, Manuel Belletti en Mads Pedersen. Of steekt er een vluchter een stokje voor een massasprint?

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Elia Viviani
*** Sam Bennett
** Sacha Modolo, Danny van Poppel
* Jens Debusschere, Clément Venturini, Manuel Belletti, Mads Pedersen

TV
Eurosport doet vanaf 13:00 uur live verslag van de 12e etappe. Via onze liveticker mis je ook niets.

Share this post