Voorbeschouwing 11e etappe Vuelta a España 2018

Voorbeschouwing 11e etappe Vuelta a España 2018

De elfde rit wordt waarschijnlijk een mooi gevecht tussen de aanvallers, sprinters met klimbenen en de klassementsmannen.  Wie wint de heuvelachtige Vuelta-etappe? Wij blikken vooruit.

Parcours

De elfde rit start in Mombuey, een dorpje met slechts 500 inwoners. Na dertig vlakke kilometers doemt de eerste hindernis van de dag op: de Puerto del Padomelo (5,7 km à 5,3%). Na de klim van derde categorie blijft het vijftig kilometer lang op en af gaan richting de tweede hindernis. De Alto del Covedo is bijna tien kilometer lang en stijgt gemiddeld met 4%. Na de tussenliggende Alto do Trives (10,5 km à 4,6%) wacht alleen nog de Alto del Mirador de Cabezoas (8,8, km à 4,3%) op het peloton.

Vuelta a España 2018 etappe 11
Simon Yates won hier twee jaar geleden, wat kan hij nu?

De top van de laatste klim wordt op zo’n zeventien kilometer van het einde bereikt, waarna het zo’n tien kilometer bergafwaarts gaat en er met nog vijf kilometer te rijden een venijnig heuveltje wacht. Vanaf kilometer 3 tot en met 1 gaat het in dalende lijn richting de slotkilometer, maar in Ribeira Sacra. Luintra eindigt de rit lichtjes heuvelop. Een lastige aankomst na een eveneens lastige etappe. Ideaal voor de aanvallers.

Favorieten

Twee jaar geleden was Simon Yates hier succesvol. Yates was ontsnapt uit het peloton en waagde de sprong naar Mathias Frank, die alleen aan de leiding reed. Met nog vier kilometer te rijden liet de Brit de Zwitser achter en won hij de zesde Vuelta-etappe. Vandaag zal Yates een stuk minder makkelijk kunnen ontsnappen, want de Brit is duidelijk te herkennen aan de rode leiderstrui. Het verschil met Alejandro Valverde is echter minimaal, waardoor de trui zomaar van eigenaar zou kunnen wisselen. Valverde kan met een splijtende demarrage in de oplopende slotkilometer voor tijdsverschil zorgen.

Alejandro Valverde 2018

Naast het gevecht om het rood staat er ook een etappeoverwinning op het spel. De rit is geschikt voor aanvallers, dus denken wij deze Vuelta direct aan Bauke Mollema en natuurlijk tweevoudig ritwinnaar Ben King. Ook Omar Fraile, Pierre Rolland, Thomas De Gendt, bergkoning Luis Angel Maté en Dylan Teuns zullen ongetwijfeld snode plannen hebben. Eén ding staat vast: na een wat minder spannende tiende etappe keert de spanning vandaag weer helemaal terug.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

*** Bauke Mollema, Ben King, Alejandro Valverde, Peter Sagan, Simon Yates
** Michal Kwiatkowski, Wilco Kelderman, Omar Fraile, Dylan Teuns, Tony Gallopin
* Ion Izagirre, Rigoberto Uran, Miguel Angel Lopez, Emanuel Buchmann, Matteo Trentin, Thomas De Gendt

TV

Vanaf 15:00 uur is de11e etappe live te zien op Sporza en Eurosport 1. Via onze liveticker hoef je ook niets te missen.

Share this post