Voorbeschouwing 11e etappe Tour de France 2019

Voorbeschouwing 11e etappe Tour de France 2019

Na een rustdag gaat de Tour de France woensdag weer verder. Voor Jumbo-Visma wacht in Toulouse de vijfde kans op etappewinst, want de vlakke etappe is op het lijf geschreven van de sprinters. Slaat Dylan Groenewegen voor de tweede keer toe of wordt Elia Viviani ditmaal niet geklopt door een Jumbo-renner? Wij blikken vooruit op de elfde etappe!

Parcours

Het was een bijzonder gezicht enkele meters na de finishstreep in Albi. Elia Viviani was zojuist geklopt door Wout van Aert en de Italiaan keek hem vol verbazing aan. “Huh, wat doe jij hier?” leek hij te denken. Dat Van Aert de snelste mannen kan kloppen hebben we al in de Dauphiné gezien, maar dat hij dat ook op het allerhoogste podium kan wisten we nog niet. Natuurlijk kwam er – net als bij de overwinning van Mike Teunissen in Brussel – wel een klein beetje geluk bij kijken. Mocht Groenewegen niet de slag gemist hebben, dan moest Van Aert zich schikken in een knechtenrol.

Woensdag moet hij dat normaal gesproken ook doen. Als aantrekker voor Amund Grondahl Jansen, Teunissen en Groenewegen moet hij de Jumbo-trein op het juiste spoor zetten. “Begin dit jaar voelde ik mij een beetje eenzaam om als enige renner van de Dylan-trein nog geen professionele overwinning op mijn naam te hebben. Dat is gelukkig veranderd (hij werd Noors kampioen), maar nu hebben de jongens het niveau nog wat verder omhoog getild. Schijnbaar moet je nu een rit kunnen winnen in de Tour om mee te mogen doen”, schrijft Grondahl Jansen met een glimlach op Twitter.

Na drie dagen wacht er donderdag eindelijk een Albi-loze dag. Dinsdag eindigde de tiende etappe er, woensdag vond er de rustdag plaats en donderdag gaat de tiende rit van start in het Franse dorp. Om 13:35 uur wordt het startsein gegeven voor een op papier makkelijke etappe. Er staat een klim van derde en een klim van vierde categorie op het menu, maar verder is het nagenoeg vlak. Na 167,5 kilometer wacht in Toulouse een sprint en kan de Jumbo-trein zich gaan opmaken voor opnieuw een kans op ritwinst. Is het ditmaal Grondahl Jansen die toeslaat? Het zou het plaatje compleet maken.

Start: 13:35 uur
Finish: +- 17:30 uur

Favorieten

Natuurlijk is Groenewegen de topfavoriet. In Nancy was hij nog niet volledig hersteld van zijn val en werd hij ‘slechts’ vijfde maar daar liet hij wel zien dat het met zijn sprintsnelheid goed zat. Enkele dagen later zette hij dat om in ritwinst. Na een ietwat rommelige sprintvoorbereiding stond er in Chalon-sur-Saône simpelweg geen maat op de Amsterdammer en versloeg hij Caleb Ewan en Peter Sagan. Woensdag kan hij zijn totaal aantal Tourzeges op vijf zetten, en wie houdt hem tegen?

Dylan Groenewegen 2019

Misschien is Viviani dat. Op papier is hij de rapste, maar Viviani verkeert niet in de allerbeste vorm. Er speelt meer bij de oud-Italiaans kampioen en niet voor niets verlaat hij na dit seizoen de ploeg van Patrick Lefevere. Cofidis schijnt geïnteresseerd te zijn, en dan zou Sam Bennett (BORA-hansgrohe) de plek van Viviani bij Deceuninck-Quick-Step opvullen. Transferperikelen alom, maar op de officiële bevestiging moeten we nog even wachten. Deze Tour heeft Viviani al één etappeoverwinning achter zijn naam staan, maar een zekerheidje voor ritoverwinningen is hij zeker niet.

Mocht er iemand anders winnen dan Groenewegen of Viviani, dan heeft Caleb Ewan de beste papieren. De Australiër is er telkens dichtbij, maar mocht nog niet het zegegebaar maken. Verkeerd getimed, ingesloten of nèt tekort komen; het zit hem nog niet mee. Als het woensdag eindelijk allemaal op zijn plek valt is Ewan een gevaarlijke klant. In de etappe die Groenewegen wist te winnen kwam hij een banddikte tekort. Alhoewel Lotto-Soudal aan een succesvolle Tour bezig is, is een sprintoverwinning van de nieuwe sprintkopman meer dan welkom.

Caleb Ewan 2019

Andere kanshebbers zijn Peter Sagan, Michael Matthews, Sonny Colbrelli, Alexander Kristoff, Giacomo Nizzolo en Matteo Trentin. Voor een mooie ereplaats moeten we rekening houden met Jasper Stuyven, Xandro Meurisse, Andrea Pasqualon, Niccolo Bonifazio en André Greipel.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

**** Dylan Groenewegen
*** Elia Viviani, Caleb Ewan
** Peter Sagan, Michael Matthews, Sonny Colbrelli
* Alexander Kristoff, Giacomo Nizzolo, Matteo Trentin, André Greipel, Jasper Stuyven

TV

Vanaf 14:15 uur is de rit live op onder anderen Sporza en de NOS te zien.

Share this post