Voorbeschouwing 11e etappe Tour de France 2018

Voorbeschouwing 11e etappe Tour de France 2018

Stilte voor de storm? De tiende etappe leverde niet het gehoopte spektakel op, maar de kans is heel groot dat woensdag wel alle remmen los gaan. Blijft Greg Van Avermaet opnieuw tot ieders verrassing leider of is het nu wel gedaan met de gele droom van de Belg? Wij blikken vooruit op de 11e Touretappe.

Parcours

Even bijkomen van de eerste bergrit zit er helaas niet in voor het Tourpeloton. Sterker nog: de tweede bergrit is misschien nog wel zwaarder en kent ook nog eens een aankomst bergop. Alsof het niet erg genoeg is wacht donderdag wederom een bergetappe met aankomst op de Alpe d’Huez, maar goed: laten we eerst vooruitkijken naar de elfde etappe.

11e etappe Tour de France 2018

Vanuit de start in Albertville wordt bijna direct de Montée de Bisanne (HC) beklommen. De 12,4 kilometer lange klim kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2% en een lastige afdaling, vraag dat maar aan Chris Froome. De Brit kwam in 2016 ten val in de afdaling van de Bisanne.

Na een afdaling van ongeveer 15 kilometer volgt de Col du Pré (HC). Met een lengte van 12,6 kilometer en gemiddeld stijgingspercentage van 7,7% wordt dit wederom een zware beproeving, zeker als na een korte afzink van slechts vijf kilometer de Cormet de Roselend (5,7 km à 6,5%) volgt. Na de Cormet de Roselend is het bijna twintig kilometer afdalen voor het slotstuk van de etappe: La Rosière.

De slotklim is 17,6 kilometer lang en loopt vooral in het begin steil omhoog met stijgingspercentages van bijna 10%. Daarna zwakt het wat af met stijgingspercentages van rond de 4%. De winnaar van deze etappe moet over wonderbenen beschikken, want al is de etappe met 108,5 kilometer erg kort, is dit misschien wel de zwaarste etappe van de Tour.

De start wordt om 14:05 uur gegeven en de finish rond 17:30 uur verwacht.

Favorieten

Veel zijn we niet wijzer geworden van de tiende etappe. Oké, Rigoberto Uran verloor veel tijd en Team Sky oogt heel sterk, maar na tien etappes weten we nog niet heel veel meer. In de elfde etappe gaan er eindelijk wèl tijdverschillen ontstaan, dat kan niet anders met een aankomst bergop. Maar wie deelt de eerste klap uit?

Sky maakte dinsdag veel indruk. Op het moment dat Daniel Martin op de Colombière versnelde had Froome nog Wout Poels, Egan Bernal en Geraint Thomas bij zich. Thomas kan woensdag een gooi naar geel doen. Zijn achterstand op Greg Van Avermaet bedraagt 2:22 minuten, maar de kans dat Van Avermaet opnieuw een huzarenstukje opvoert zoals dinsdag is klein. Het parcours is een stuk zwaarder, dus wisselt de gele trui na acht dagen hoogstwaarschijnlijk van eigenaar. Thomas staat op pole position om de leiding over te nemen.

Team Sky 2018

Het grootste gevaar komt uit het Movistar-kamp. Alejandro Valverde staat derde in het klassement op bijna een minuut van Thomas, maar had het op de Colombière wel lastig. Mikel Landa verloor deze Tour al wat tijd, dus blijft eigenlijk maar één van de drie toppers over: Nairo Quintana. De Colombiaanse klimgeit maakt een prima indruk en heeft de kwaliteiten om Froome bergop te verslaan. Als het tenminste op een rechtstreeks duel aankomt..

Daniel Martin is ook een gevaarlijke klant voor de dagwinst. Martin probeerde als enige klassementsman de hegemonie van Sky te verbreken en won ook nog is de sprint van het peloton. Vincenzo Nibali, Primoz Roglic, Romain Bardet, Adam Yates en ‘onze’ Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin maken ook een prima indruk. Wie slaat er toe op La Rosière?

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

**** Nairo Quintana
*** Chris Froome, Daniel Martin
** Steven Kruijswijk, Vincenzo Nibali, Tom Dumoulin, Geraint Thomas
* Primoz Roglic, Adam Yates, Romain Bardet, Alejandro Valverde, Mikel Landa, Jakob Fuglsang

TV

De etappe is in zijn geheel te volgen op NPO1, Sporza en Eurosport.

Share this post