Voorbeschouwing 11e etappe Giro d’Italia 2019

Voorbeschouwing 11e etappe Giro d’Italia 2019

Zijn de parcoursbouwers van de RCS lui geworden? Bij een eerste blik op het parcours lijkt deze etappe identiek aan die van gisteren. Een gevalletje copy-paste. Toch is dat niet helemaal waar. De route loopt inderdaad wederom door de Po-vlakte en is daardoor zo plat als een Italiaanse pizzabodem, maar hij is wel zestig kilometer langer dan een dag eerder. Wie wint ditmaal de sprint?

Carpi -> Novi Ligure (221 kilometer)

Dat is aan de ene kant omdat de organisatie zo snel mogelijk de oversteek wil maken naar de voet van de Ligurische Apennijnen, maar ook om te kunnen finishen in Novi Ligure. Beter bekend als de stad van de campionissimi. Novi Ligure is de geboorteplaats van Costante Girardengo, tweevoudig Giro-winnaar en zesmaal de beste in Milaan-San Remo, en de voormalige woonplaats van Fausto Coppi, de legende die vijf keer de Corsa Rosa op zijn naam schreef en even vaak de Ronde van Lombardije won. De stad heeft zelfs een museum dat volledig aan deze grote kampioenen is gewijd. Het is ook nog eens honderd jaar geleden dat Coppi in 1919 het levenslicht zag en op weg naar de finishplaats doorkruist het peloton zijn sterfplaats Tortona.


Het profiel van de elfde etappe.

Het mag duidelijk zijn dat deze etappe bolstaat van de nostalgie. Voor de Italianen is er dan ook niets mooier dan wanneer er aan het einde van de middag een landgenoot juichend over de meet rolt. De beste kans hebben ze met Viviani, maar ook mannen als Davide Cimolai, Giacomo Nizzolo enManuel Belletti zullen extra gemotiveerd zijn om de ultieme sprint te rijden.

Favorieten

De sprint van dinsdag was een rare. Door de valpartij van Jakub Mareczko en Pascal Ackermann wisten er slechts twintig renners te rijden voor de winst. Arnaud Démare werd door zijn ploeggenoten perfect afgezet en won zijn langverwachte Giro-etappe. Caleb Ewan en Elia Viviani kwamen simpelweg snelheid tekort. Rüdiger Selig sprintte bij afwezigheid van zijn kopman Ackermann naar een knappe derde plaats.

Arnaud Démare 2019
Démare won dinsdag zijn eerste Girorit.

Woensdag krijgen Ewan, Viviani en ook Ackermann een nieuwe kans. Voor Ewan en Viviani wordt het hun laatste kans, want zij zullen de ronde na woensdag verlaten. Viviani lijkt zonder vertrouwen rond te fietsen en komt er nauwelijks aan te pas. Ewan heeft al een rit op zak, maar zou dat aantal al te graag willen verdubbelen. Voor Ackermann is het vooral een kwestie van wonden likken en hopen dat de pijn woensdag meevalt. Volgens zijn ploeg heeft hij in ieder geval niets gebroken.

Wie wint de laatste sprint tussen de grote mannen? Viviani is op papier de favoriet. Het lijkt wel of hij niet in zijn lead-out gelooft, want in de finale zoekt hij telkens het wiel van een concurrent, terwijl hij toch echt prima sprintaantrekkers tot zijn beschikking heeft. Slaat hij woensdag wel toe of verlaat de Italiaans kampioen zonder ritzege de Giro?

Ewan en Démare zijn Viviani’s grootste concurrenten. Vooral Démare maakte dinsdag een sterke indruk. Van ver ging de Fransman aan, maar niemand slaagde erin om in zijn wiel te komen. Kijk niet verrast op als hij woensdag opnieuw zegeviert. Als hij voor Ackermann finisht neemt hij de paarse puntentrui van hem over.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

*** Elia Viviani
** Arnaud Démare, Caleb Ewan
* Pascal Ackermann, Davide Cimolai, Manuel Belletti, Giacomo Nizzolo

TV

Vanaf 13:00 uur zendt Eurosport 1 de wedstrijd uit. Met onze liveticker mis je onderweg niets van alle ontwikkelingen.


Ackermann en Viviani zij-aan-zij.

Share this post