Voorbeschouwing 11e etappe Giro d’Italia 2018

Voorbeschouwing 11e etappe Giro d’Italia 2018

De elfde etappe is een eerbetoon aan Michele Scarponi. De Italiaan kwam vorig jaar in Filottrano noodlottig om het leven en wordt woensdag herdacht. Wint een Italiaan in Osimo of bewijst een Astana-renner Scarponi een mooie dienst? Wij blikken vooruit op de elfde Giro-etappe.

Parcours
Dit had zomaar een etappe uit de laatste editie van Tirreno-Adriatico kunnen zijn. De op één na belangrijkste rittenkoers van Italië tussen de Tyrreense en Adriatische Zee kenmerkt zich dikwijls door veeleisende tochten waarin waarin wat langere beklimmingen worden afgewisseld met korte, steile Muri. Vandaag is het niet anders. Na het vertrek uit bedevaartsoord Assisi krijgen de renners na 33 kilometer koers de Passo del Termine (5,2 km à 7,8%) en na 88 kilometer de Valico di Pietra Rossa (9,7 km à 3,6%) voorgeschoteld. Het peloton bevindt zich dan al diep in de regio Marche, waar richting de Adriatische kust de klimmetjes steeds korter worden, maar het stijgingspercentage alleen maar toeneemt.

12e etappe Giro d'Italia 2018

De finale wordt ingeleid door de Muro di Filottrano (1,6 km met stroken rond 13, 14 en maximaal 16%) op ruim dertig kilometer van het einde. De passage door dit stadje is een eerbetoon aan Michele Scarponi, die vorig jaar op training werd aangereden in zijn woonplaats en op tragische wijze overleed. De ultieme Muro naar de meet in het middeleeuwse centrum van Osimo is identiek aan die van Filottrano, waar in maart de streep was getrokken van de vijfde etappe in de Tirreno. De zege ging toen naar Adam Yates. Zijn broer Simon maakt momenteel veel indruk in de Giro en zou maar wat graag zijn tweede etappeoverwinning willen boeken in Osimo.

11e etappe Giro d'Italia 2018

Favorieten
Waarschijnlijk moeten we genoegen nemen met een minder spectaculaire etappe dan dinsdag. Logisch, want de tiende etappe was vanaf het begin om te smullen. Esteban Chaves verloor liefst 25 minuten en is kansloos voor een goed klassement, maar de kans dat eenzelfde scenario zich woensdag opnieuw voordoet is bijzonder klein. Onderweg staan er dan wel twee beklimmingen van derde categorie op het menu, maar de etappe wordt toch hoogstwaarschijnlijk beslist in de heuvelachtige slotkilometers. Met nog 1,75 kilometer te gaan loopt het steil omhoog en gaan alle remmen los. Typisch een aankomst voor Tim Wellens, of de in bloedvorm verkerende Enrico Battaglin.

De derde kanshebber is Simon Yates. Een geluk bij een ongeluk van het tijdverlies van Esteban Chaves is dat hij nu de onbetwiste kopman zal zijn in het restant van de Giro. Woensdag krijgt hij een nieuwe kans om tijdwinst te pakken op zijn grootste concurrent Tom Dumoulin, want de aankomststrook ligt hem. Andere kansmakers zijn Davide Formolo, Diego Ulissi, Domenico Pozzovivo en Mike Woods.

Enrico Battaglin 2018

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Tim Wellens
*** Enrico Battaglin, Simon Yates
** Diego Ulissi, Domenico Pozzovivo, Mike Woods
* José Goncalves, Davide Formolo, Tom Dumoulin, Thibaut Pinot

TV
De koers is live te volgen op Eurosport 1 vanaf 13:00 uur. Via onze liveticker mis je ook niets.

Share this post