Voorbeschouwing 10e etappe Tour de France 2019

Voorbeschouwing 10e etappe Tour de France 2019

Op maandag is het meestal tijd voor een welverdiende rustdag, maar na tien dagen zwoegen zit dat er voor de renners nog even niet in. Nog één etappe moeten zo overleven om in Albi eindelijk bij te mogen komen. Met meer dan 1000 hoogtemeters is de tiende etappe geen makkie. Wie wint er?

Parcours

Om 12:25 uur wordt in Saint-Flour het startsignaal gegeven. Op het menu staan vier gecategoriseerde hindernissen, al is het in vergelijking met vorige etappes niet zo extreem zwaar. De lengte kan dat het wel maken. De Tourorganisatie heeft opnieuw gekozen voor een flinke afstand: 217,5 kilometer.

Met één beklimming van vierde categorie en drie hindernissen van derde categorie is het een mooie dag voor de aanvallers om een gooi naar ritwinst te doen. Het parcours is geschikt voor veel type renners. Iemand als Niki Terpstra vond zaterdag nog een te zwaar parcours, maar zal de heuvels van maandag ongetwijfeld beter kunnen verteren. Heeft hij de tiende etappe aangestipt om uit te pakken?

In tegenstelling tot de achtste en negende etappe lijkt de tiende rit iets beter geschikt te zijn voor renners als Dylan Groenewegen en Elia Viviani. Als het peloton ‘rustig’ over de beklimmingen van derde categorie rijdt, is er een kans dat zij gaan sprinten voor dagwinst. Laten de ploegen van Sunweb (Matthews) en BORA-hansgrohe (Sagan) het zover komen? Dat is maandag de vraag.

Favorieten

Peter Sagan hoefde zondag nauwelijks in actie te komen. Doordat vijftien aanvallers alle ruimte kregen, waren er geen punten meer voor de leider in het puntenklassement te verdienen. In de slotfase liet hij het lopen en zat hij misschien wel al met de tiende etappe in zijn gedachten. Daarin wacht hem namelijk een grote kans op zijn tweede dagoverwinning.

De etappe is zwaar, maar niet onoverkomelijk voor de topsprinters. Groenewegen en Viviani behoren daarom tot de outsiders, al zal het wedstrijdverloop bepalend zijn. In dat opzicht hebben Caleb Ewan, Sonny Colbrelli, Matteo Trentin en Michael Matthews betere papieren. Matthews finishte al zes keer bij de beste tien en is de ongekroonde koning van de ereplaatsen. Slaat hij maandag wel toe?

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

*** Peter Sagan
** Michael Matthews, Caleb Ewan
* Dylan Groenewegen, Elia Viviani, Sonny Colbrelli

TV

Vanaf 14:15 uur is de rit live op Eurosport, Sporza en de NOS te zien.

Share this post