Voorbeschouwing 10e etappe Tour de France 2018

Voorbeschouwing 10e etappe Tour de France 2018

Is de Tour de France 2018 saai? Kijk dan maar goed naar de komende drie etappes, want alle remmen gaan los. Dinsdag staat de eerste bergetappe op het menu met liefst vier zware beklimmingen. Wie rijdt Greg Van Avermaet uit de gele trui en wint er in Le Grand-Bornand?

Parcours

Toegegeven: de eerste Tourweek was verre van spectaculair. Behoudens enkele valpartijen en een prachtige kasseienrit gebeurde er weinig, maar wees niet getreurd: vanaf dinsdag is alles anders. Liefst drie bergetappes staan op het menu, met dinsdag drie beklimmingen van 1e categorie en één van buitencategorie. De etappe van Annecy, waar maandag de rustdag plaatsvond, naar Le Grand-Bornand wordt de eerste echte klimtest voor de klassementsmannen.

10e etappe Tour de France 2018

Om 13:15 uur klinkt in Annecy het startschot voor de tiende etappe. De eerste twintig kilometer wordt er om het prachtige meer van Annecy gereden om vervolgens te beginnen aan de Col de Bluffy, een opwarmertje van 4e categorie. Daarna staan de Col de la Croix Fry (1e cat.) en steile Montée du plateau des Glières (HC) op het menu en zit het eerste gedeelte van de etappe er op. Renners kunnen de finish al ruiken, want als men op de Route du Grand Bornand rechtdoor rijdt is de eindstreep al in zicht. Helaas moeten ze dan nog meer dan honderd kilometer afleggen.

In de Haute-Savoie wordt er na de Glières een lusje gemaakt waarin de Col de Romme (1e cat.) en Col de la Colombière (1e cat.) beklommen moet worden. De finish ligt na de afdaling van de Colombière in Le Grand-Bornand, dat meerdere malen aankomstplaats was van de Ronde van de Toekomst. Tussen 17:42 en 18:15 uur weten we wie de nieuwe geletruidrager is.

Favorieten

Alle kaarten moeten dinsdag al op tafel. Woensdag ligt de finish op La Rosière en donderdag op Alpe d’Huez, maar tijd om te verstoppen is er niet meer voor de klassementsmannen. Is een klassementsrenner ook de favoriet om de tiende etappe te winnen? Nee, dat niet. De etappe is op het lijf geschreven van aanvallers. Renners die op enkele minuten of minder van geletruidrager Greg Van Avermaet staan zullen niet de vrijheid krijgen, maar coureurs die al schade hebben opgelopen in het klassement zal niks in de weg gelegd worden.

Richie Porte 2018

Wie moeten we dan in de gaten houden? Tejay van Garderen en Damiano Caruso bijvoorbeeld. BMC beleefde zondag een dramatische dag en zag kopman Richie Porte al na tien kilometer uitvallen met een sleutelbeenbreuk. Alsof het nog niet erg genoeg was verloor Van Garderen meer dan zes minuten op de kasseien en greep Greg Van Avermaet net naast de ritzege. Van Garderen heeft dus wat goed te maken, maar is hij de klap al te boven?

Serge Pauwels, Pierre Rolland, Thomas De Gendt en Lilian Calmejane hebben een neusje voor de juiste ontsnapping. Allemaal staan ze op een ‘goede’ achterstand en vormen ze geen bedreiging voor de klassementsmannen. Kijk niet gek op als een van hen het zegegebaar maakt in Le Grand-Bornand. Hetzelfde geldt voor Julian Alaphilippe, de gebroeders Izagirre en een klimgeit als Jhon Darwin Atapuma. Alles kan in de tiende Touretappe.

Thomas De Gendt 2018

Mochten de klassementsmannen het gaan bepalen dan heeft Alejandro Valverde de beste papieren. Valverde heeft de beste sprint in huis en liet op de kasseien van Noord-Frankrijk al zien dat het met de vorm wel goed zit. Met een afdaling als sluitstuk moeten we ook waaghals Vincenzo Nibali niet onderschatten.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

**** Willekeurige aanvaller
*** Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali, Jakob Fuglsang
** Chris Froome, Adam Yates, Primoz Roglic, Geraint Thomas
* Nairo Quintana, Romain Bardet, Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Daniel Martin, Rafal Majka

TV

Vanaf 13:15 uur is de tiende Touretappe live te zien op NPO1, Sporza en Eurosport 2. De etappe volg je live op onze site met de liveticker.

Share this post