Voorbeschouwing 10e etappe Giro d’Italia 2019

Voorbeschouwing 10e etappe Giro d’Italia 2019

De grote lus door midden-Italië is achter de rug. Na de eerste rustdag is het roze circus terug in Emilia-Romagna, de regio waar de ronde anderhalve week eerder van start is gegaan. De sprinters zijn weer aan zet. Wie slaat er toe?

Ravenna -> Modena (145 kilometer)

Bologna wordt bovenlangs gepasseerd op weg naar Modena. Het parcours loopt dwars door de Po-vlakte over lange, rechte en volledig vlakke wegen. De meeste renners zullen hopen dat er weinig wind staat. Is dat wel het geval, dan zal de nervositeit in het peloton met de kilometer toenemen en zit rustig aan de tweede week beginnen er niet in. Voor de sprinters is dit een niet te missen kans en dus zullen de knechten van onder meer Deceuninck-Quick Step (voor Viviani) en Lotto-Soudal (voor Ewan) hun verantwoordelijkheid pakken en de koplopers binnen schootafstand houden zodat ze op tijd kunnen worden ingerekend.

Sprints in Italiaanse steden willen nog weleens wat boobytraps hebben, zoals smalle wegen of veel bochten in de laatste kilometers die voor chaos zorgen. Een perfecte lead-out is daardoor lang niet altijd even makkelijk voor de sprintformaties. Voor de rappe mannen is het te hopen dat ze het overzicht kunnen bewaren en goed gepositioneerd zitten wanneer ze hun eindschot lanceren. Lukt dat niet, dan is het een kwestie van improviseren en vechten voor het beste wiel van de concurrent. Dat hoeft overigens geen enkel probleem te zijn, want zeker voor een hedendaagse sprinter geldt dat er vele wegen naar Rome leiden. Of in dit geval naar de etappeoverwinning.

Favorieten

We zijn negen etappes ver en vier keer draaide het op een sprint uit. Pascal Ackermann was daarin twee keer succesvol, Fernando Gaviria en Caleb Ewan wonnen ook. Van de topsprinters zitten alleen Elia Viviani en Arnaud Démare nog zonder zege.

Valerio Conti en Pascal Ackermann 2019
De dragers van de leiderstruien.

Vooral dat Viviani nog niet (officieel) wist te winnen is een verrassing. Op papier is hij de rapste van allemaal, maar vooralsnog wil het nog niet echt vlotten met de Italiaan. In Pesaro toonde Viviani beterschap en eindigde hij net achter ritwinnaar Ewan als derde. Ackermann, die al twee etappes op zijn naam schreef, werd derde. De Duitser maakt vooralsnog de sterkste indruk en is daarom ook de topfavoriet om de tiende rit te winnen.

Viviani en Ewan doen echter nauwelijks onder voor de Duits kampioen. De kans dat de winnaar tussen deze drie namen zit is bijzonder groot. Wellicht dat Arnaud Démare kan verrassen, maar van Matteo Moschetti, Davide Cimolai, Manuel Belletti, Jakub Mareczko en Giacomo Nizzolo mogen we niet verwachten dat ze meedoen om de winst.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

**** Pascal Ackermann
*** Elia Viviani, Caleb Ewan
** Davide Cimolai, Matteo Moschetti, Jakub Mareczko
* Manuel Belletti, Ryan Gibbons, Paolo Simion, Giovanni Lonardi

TV

Vanaf 13:40 uur is de rit live op Eurosport 1 te zien. Met onze liveticker hoef je ook niets te missen.

Giro d'Italia 2019
Ackermann en Viviani in sprintduel.

Share this post