Voorbeschouwing 10e etappe Giro d’Italia 2018

Voorbeschouwing 10e etappe Giro d’Italia 2018

Na een welverdiende rustdag moeten de renners direct aan de bak in de Giro d’Italia 2018. Tijd om er weer rustig in te komen is er niet, want direct vanuit het vertrek is het klimmen geblazen. De 239 kilometer lange rit van Penne naar Gualdo Tadino is de langste etappe van deze Giro en belooft een mooie etappe te worden. Wie pakt de ritwinst? Wij blikken vooruit.

Parcours
Wie een ontspannen tweede rustdag wil hebben, kan het routeboek maar beter niet openslaan. Van de coureurs die dat wel doen, zullen de meesten not amused zijn. Met 239 kilometer krijgt het peloton de langste etappe van deze Giro voorgeschoteld en ook nog eens over een behoorlijk veeleisend parcours, inclusief een klim van ruim tien kilometer nagenoeg direct vanuit het vertrek. Vanaf de oostkant van de centrale Apennijnen gaat het de hele dag in noordwestelijke richting naar de regio Umbrië. Onderweg moet een wirwar aan bergjes, heuvels en kilometerlange wegen met smerig vals plat overbrugd worden. Ook hier is de term benenbreker geheel op zijn plaats.

10e etappe Giro d'Italia 2018 parcours

Er worden enkele dorpjes gepasseerd die in augustus 2016 slachtoffer waren van een aardbeving. Sommige coureurs zullen deze ochtend liever nog eens het dekbed over hun hoofd trekken en zich omdraaien in bed, maar er zullen ook genoeg dappere strijders zijn die hun kans ruiken en met het mes tussen de tanden gaan koersen. Na het tackelen van alle obstakels is de laatste vijftien kilometer eindelijk vlak. Een aanvaller die de hele dag vooruit heeft gereden en het sprintje van de kopgroep wint, een puncheur die er op de Annifo solo vandoor is gegaan of een sprinter met bovengemiddelde klimbenen die zich in het uitgedunde peloton heeft weten te handhaven; elke uitkomst is mogelijk. Wie de triomfator ook wordt, hij wint sowieso een prachtkoers.

Favorieten
Op papier is dit een rit voor de aanvallers. Alleen, zoals hierboven vermeld, kan het alle kanten op. Mocht er een omvangrijke groep wegrijden met daarin renners van Quick-Step, EF Education First en BORA-hansgrohe is de kans groot dat de sprintersploegen het af laten weten en er een aanvaller wint. Mocht de kopgroep niet (te) groot zijn en er zitten behalve ploeggenoten van de sprintersploegen ook geen gevaarlijke klassementsmannen bij, dan zou het zomaar wel op een sprint kunnen uitdraaien. Kortom: het is lastig te voorspellen.

Elia Viviani, Giro d'Italia 2018

Mocht het op een sprint aankomen is Elia Viviani uiteraard de grote favoriet. Hij won al twee van de drie sprintetappes, maar moest in Praia a Mare zijn meerdere erkennen in Sam Bennett. Sacha Modolo is de derde topsprinter, al kon de Italiaan tot dusver nog geen potten breken. Aanvallers die een neusje hebben voor de juiste vlucht zijn Diego Ulissi, Luis Léon Sanchez, Tim Wellens, Matej Mohoric, Alessandro De Marchi, Jarlinson Pantano en Ben Hermans. Wellicht pakt een van hen de overwinning, of zit er misschien opnieuw een Nederlandse of Belgische etappeoverwinning in?

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
*** Elia Viviani, Sam Bennett, Sacha Modolo
** Danny van Poppel, Niccolo Bonifazio, Jürgen Roelandts, Enrico Battaglin
* Luis Léon Sanchez, Tim Wellens, Diego Ulissi, Matej Mohoric, Alessandro De Marchi

TV
De 10e etappe is vanaf 13:00 uur live te volgen op Eurosport 1. Via onze liveticker mis je ook niets.

Share this post