Volledig Nederlands WK-podium bij beloftevrouwen

Volledig Nederlands WK-podium bij beloftevrouwen

Inge van der Heijden is verrassend wereldkampioene bij de beloftevrouwen geworden. De negentienjarige renster versloeg de topfavoriete Ceylin del Carmen Alvarado, die uiteindelijk derde werd. Fleur Nagengast maakte met een tweede plaats het Nederlandse feest compleet.

Grote groep

De Nederlandse beloftevrouwen gingen net als de elite-vrouwen goed van start. Het kleurde oranje van voren, en nadat Alvarado versnelde leek alles te verlopen zoals verwacht. Dat gebeurde niet. Halverwege de cross bestond de kopgroep uit liefst zeven rensters waarvan drie uit Nederland: Alvarado, Puck Pieterse en Inge van der Heijden. Met twee rondes te gaan was de groep zelfs uitvergroot naar meer dan tien rensters.

Voor het ingaan van de slotronde namen de Nederlandse dames het heft weer in handen. De teruggekeerde Fleur Nagengast, Van der Heijden en Alvarado reden op kop, maar konden – mede door de flinke wind – geen gat slaan. In de slotronde lukte het Van der Heijden, Nagengast en Alvarado om samen een gaatje te slaan. Na de schuine kant trok Alvarado stevig door en pakte ze een paar meter op Van der Heijden. Alvarado wilde het absoluut niet op een sprint uit laten draaien en deed een alles-of-niets-poging, maar het was Van der Heijden die profiteerde en haar in de finishstraat passeerde. Na 42:09 minuten mocht de negentienjarige Van der Heijden het zegegebaar maken.

Compleet Nederlands podium

Nagengast finishte nog als tweede, de moegestreden Alvarado werd nipt derde. De nog maar zestienjarige Pieterse finishte als zesde, Yara Kastelijn eindigde als elfde. De medailleteller staat voor Nederland inmiddels op vijf, allemaal behaald door vrouwen. Vanmiddag is het de beurt aan Mathieu van der Poel en co. om het WK af te sluiten.

Uitslag WK veldrijden voor beloftevrouwen 2019

1. Inge van der Heijden (Nederland) 42:09 minuten
2. Fleur Nagengast (Nederland) + 3 sec
3. Ceylin del Carmen Alvarado + 8 sec
4. Silvia Persico (Italië) + 9 sec
5. Anna Kay (Groot-Brittannië) + 9 sec
6. Puck Pieterse (Nederland) + 9 sec
7. Katie Clouse (Verenigde Staten) + 17 sec
8. Nicole Koller (Zwitserland) + 17 sec
9. Marion Norbert-Riberolle (Frankrijk) + 21 sec
10. Clara Honsinger (Verenigde Staten) + 22 sec

Share this post