Viviani zet in Iseo zegeteller op vier

Viviani zet in Iseo zegeteller op vier

Elia Viviani heeft zijn vierde ritoverwinning in de Giro d’Italia 2018 te pakken. De Italiaan was in het kletsnatte Iseo in een massasprint sneller dan Sam Bennett. Danny van Poppel finishte als vierde en kon het werk van zijn ploeggenoten niet belonen.

Zwaar begin

Zonder Louis Meintjes ging de zeventiende rit van start. Het was direct klimmen geblazen met de Molina di Ledro, die wonder boven wonder niet gecategoriseerd stond als beklimming. De ene na de ander aanval volgde en zelfs de klassementsmannen lieten zich van voren zien. Een grote kopgroep reed weg, maar uiteindelijk lukte het zeven man om weg te geraken. De kopgroep werd later uitgedund tot vier man: Wout Poels (Sky), Alessandro De Marchi (BMC), Luis Léon Sanchez (Astana) en Ben Hermans (Israël Cycling Academy). BORA-hansgrohe maakte in dienst van Sam Bennett jacht op de leiders en gaf ze nooit een grote voorsprong.

Het Bardiani-tandem Barbin en Andreetta probeerde de oversteek naar de koplopers te maken, maar zag hun poging in schoonheid stranden. BORA-hansgrohe kreeg later hulp van LottoNL-Jumbo, dat alle hoop had gezet op Danny van Poppel, en rekende met nog elf kilometer te gaan het overgebleven duo Sanchez en De Marchi in. Maurits Lammertink probeerde in de slotkilometers nog een massasprint te ontlopen, maar zijn moedige poging haalde het niet. Het draaide alsnog op een sprint uit.

Natte sprint

In de straten van Iseo kwam het met bakken uit de hemel. Geen enkele sprintersploeg nam het initiatief, tot Viviani in de laatste kilometer hulp kreeg van Zdenek Stybar en Fabio Sabatini. Zij zetten Viviani perfect af en zagen de Italiaan de klus perfect klaren. Bennett geraakte ietwat ingesloten, maar finishte toch nog als tweede voor Niccolo Bonifazio en Van Poppel.

De klassementsmannen reden heelhuids over de finishstreep. Zodoende blijft Tom Dumoulin als tweede in het klassement staan op 56 seconden van Simon Yates. Donderdag wacht een zware etappe met bergop aankomst in Prata Nervosa.

Uitslag 17e etappe Giro d’Italia 2018:
1. Elia Viviani (Quick-Step) 3:19:57 uur
2. Sam Bennett (BORA-hansgrohe) ,,
3. Niccolo Bonifazio (Bahrain-Merida) ,,
4. Danny van Poppel (LottoNL-Jumbo) ,,
5. Jens Debusschere (Lotto-FixAll) ,,
6. Kristian Sbaragli (Israël Cycling Academy) ,,
7. Jempy Drucker (BMC) ,,
8. Sacha Modolo (EF Education First) ,,
9. Andrea Vendarme (Androni) ,,
10. José Goncalves (Katusha-Alpecin) ,,

Uitslag

Share this post