Viviani wint slotrit Vuelta, eindwinst voor Yates

Viviani wint slotrit Vuelta, eindwinst voor Yates

De laatste etappe in de Vuelta a España 2018 is gewonnen door Elia Viviani. In een massasprint was de Italiaans kampioen sneller dan Peter Sagan en Giacomo Nizzolo. Simon Yates is de winnaar van de 73e Spaanse ronde.

Onvermijdelijke sprint

In een korte etappe was eigenlijk al bij de start duidelijk dat het op een sprint zou uitdraaien. Quick-Step nam, nadat vroege vluchters waren ingerekend, het initiatief en had alles tot de laatste bocht onder controle. Viviani zat iets te ver van achteren en werd gezocht door zijn ploegmaats, waarna het stilviel en Van Poppel als eerste sprinter aanging.

Viviani zat ingesloten, maar vond toch een gaatje en kwam aan de (voor hem) linkerkant langszij en versloeg Sagan, Nizzolo en Danny van Poppel. “Ik verloor mijn lead-out met twee kilometer te gaan. In de laatste bocht zei ik tegen mijn ploeggenoten dat ik niet in het wiel zat. Zij stopten, waarna het stilviel en ik naar voren kon rijden. Gelukkig is het allemaal goed gekomen”, zei de drievoudig ritwinnaar.

Opnieuw Britse rondewinnaar

Na Chris Froome (Giro), Geraint Thomas (Tour) is de derde grote ronde van 2018 weer gewonnen door een Brit: Simon Yates. In de afsluitende etappe kwam zijn leiderstrui totaal niet in gevaar. Het is voor de 26-jarige renner van Mitchelton-Scott een bekroning op een topseizoen met drie etappeoverwinningen in de Giro en twee in de Vuelta. De laatste keer dat een niet-Brit een grote ronde won was in mei 2017, toen Dumoulin de Giro won.

Enric Mas eindigt als tweede in de 73e Vuelta, Miguel Angel Lopez maakt het podium compleet. Zaterdag namen ze in de laatste bergetappe de virtuele podiumplekken van Alejandro Valverde en Steven Kruijswijk over.

Kruijswijk vierde

De Nederlander had dus even zicht op het eindpodium na een geweldige tijdrit, maar verloor zaterdag kostbare tijd op Mas en Lopez. Na een vijfde plaats in het eindklassement van de Tour is de vierde plek in de Vuelta een prachtig resultaat. Wilco Kelderman eindigt als tiende.

Door de tweede plaats van Tom Dumoulin in de Giro en Tour is in elke grote ronde een Nederlander bij de beste vier geëindigd.

Uitslag etappe + eindklassementen

Share this post