Viviani wint in Nancy zijn eerste Touretappe, Groenewegen vijfde

Viviani wint in Nancy zijn eerste Touretappe, Groenewegen vijfde

Elia Viviani heeft voor de allereerste keer in zijn carrière een Touretappe gewonnen. De Italiaan was in de tweede massasprint sneller dan Alexander Kristoff en Caleb Ewan. Dylan Groenewegen mengde zich ook, maar kwam tekort. Net voor zijn ploeggenoot Mike Teunissen finishte hij als vijfde.

Typische sprintersrit

Het was geen etappe om lang over na te praten. We kunnen de vierde Touretappe het beste omschrijven als een typische sprintetappe. Frederik Backaert, Yoann Offredo (beiden Wanty-Groupe Gobert) en Michael Schär (CCC) gingen al vroeg in de etappe in de aanval en kregen een vrijgeleide van het peloton. Onder aanvoering van Jumbo-Visma (Groenewegen) en Deceuninck-Quick-Step (Viviani) groeide de voorsprong niet meer dan drie minuten. Het peloton had alles onder controle.


De drie koplopers.

Er werd gevallen in de grote groep, maar – zoals dat zo mooi heet – zonder erg. De drie reden samen lange tijd aan de leiding, maar met nog minder dan twintig kilometer te gaan werd ook Schär als laatste aanvaller gegrepen door het peloton. Met nog één hindernis voor de boeg leek een massasprint onvermijdelijk. BORA-hansgrohe en Sunweb reden op de Côte de Maron (4de categorie) nog stevig door en trokken het peloton op een lint, maar tot breuken leidde het niet.

Sterke Viviani

Met nog zes kilometer te gaan was het peloton na een aanval van Lilian Calmejane weer volledig en kon men zich opmaken voor de tweede massasprint. Deceuninck-Quick-Step gaf in de slotkilometer even een gratis lesje sprintvoorbereiding weg. Michael Morkov bracht het peloton op gang, waarna Maximiliano Richeze de sprint voor zijn kopman Viviani aantrok. Op het moment dat Kristoff langszij kwam, versnelde Viviani en bleef hij de sterke Noor duidelijk voor. Ewan drukte zijn wiel net voor Sagan als derde over de meet.

Groenewegen en Teunissen mengden zich ook in de sprint, maar kwamen niet verder dan een vijfde en zesde plaats. Klassementsleider Julian Alaphilippe kwam de etappe ongeschonden door en blijft leider.

Uitslag 4de etappe Tour de France 2019:

1. Elia Viviani (Deceuninck-Quick-Step) 5:09:20 uur
2. Alexander Kristoff (UAE Emirates)
3. Caleb Ewan (Lotto-Soudal)
4. Peter Sagan (BORA-hansgrohe)
5. Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma)
6. Mike Teunissen (Jumbo-Visma)
7. Giacomo Nizzolo (Dimension Data)
8. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
9. Michael Matthews (Sunweb)
10. Christophe Laporte (Cofidis)

Uitslag en klassement

Truien na de 4de etappe:
Geel: Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step)
Groen: Peter Sagan (BORA-hansgrohe)
Bollen: Tim Wellens (Lotto-Soudal)
Wit: Wout van Aert (Jumbo-Visma)
Ploegen: Jumbo-Visma

Share this post