Van Vleuten wint op ongelooflijke wijze La Course

Van Vleuten wint op ongelooflijke wijze La Course

Annemiek van Vleuten heeft op grootse wijze de vijfde editie van La Course gewonnen. Anna van der Breggen was op weg naar de overwinning en had de zege binnen handbereik, maar in de laatste meters passeerde Van Vleuten toch nog haar landgenote en won ze net als vorig jaar de wedstrijd.

Nederlanders in de hoofdrol

Het parcours van de vijfde editie van La Course is behoudens de beginfase gelijk aan de tiende Touretappe van de mannen. De Col de Romme en Colomobière (allebei 1e categorie) vormden het zwaartepunt van de tegenwoordig eendaagse. Op de Col de Romme demarreerde Cecilie Ludwig uit het peloton en reed ze binnen no-time de laatste vroege vluchters voorbij. In het peloton werd er niet direct gereageerd, maar dat gebeurde wel op de slotklim Colombière.

Lucinda Brand versnelde en kreeg Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Ashleigh Moolman mee. Brand moest als eerste lossen, waarna Van der Breggen versnelde en met een voorsprong van minder dan tien seconden begon aan de vijftien dalende kilometers richting Le Grand-Bornand. Van Vleuten kwam nog dichtbij, maar moest met nog 500 meter te gaan haar meerdere erkennen in haar landgenote. Zo leek het tenminste, want Van Vleuten geeft nooit op. In de laatste oplopende meters passeerde Van Vleuten op het allerlaatste moment Van der Breggen en won ze net als vorig jaar La Course.

Ploegleider gaf het al op

“Dit is echt ongelooflijk. Met 300 meter te gaan dacht ik: ik word tweede. Met zelfs 500 meter te gaan gaf mijn ploegleider het al op en moedigde hij mij niet meer aan, maar toen zag ik haar plots om het hoekje”, zei ze na afloop tegen de NOS.

De zege van Van Vleuten is de vierde Nederlandse overwinning in vijf jaar tijd. Marianne Vos won de eerste keer, waarna ook Van der Breggen en Chloe Hosking succesvol waren op de Champs-Élysées. Vorig jaar won Van Vleuten (wegrit en achtervolging) en dit jaar is ze opnieuw de beste.

Share this post