Van der Poel wint in Hoogerheide, Aerts pakt wereldbeker

Van der Poel wint in Hoogerheide, Aerts pakt wereldbeker

Mathieu van der Poel had het zondagmiddag niet makkelijk in Hoogerheide, maar heeft wel de laatste wereldbekerwedstrijd van het cross-seizoen gewonnen. In de eerste fase van de veldrit moest hij Toon Aerts even laten gaan, maar halverwege herstelde hij zich en eiste hij alsnog de overwinning op.

Goede generale

Van der Poel kende zodoende een goede generale repetitie. Volgende week vindt in het Deense Bogense het WK veldrijden plaats en Van der Poel was benieuwd of hij na een trainingsstage direct het goede gevoel te pakken had. Twee jaar geleden kende hij namelijk een off-day in de cross van zijn vader en werd hij slechts 24e. Dit jaar begon hij opnieuw niet heel sterk, maar herpakte hij zich wel.

Van der Poel zag Aerts de kop pakken en op het modderige parcours zelfs wegrijden. Na drie van de zeven rondes moest Van der Poel zelfs Van Aert laten gaan en leek hij een slechte dag te hebben, maar op een technische strook reed hij het gat met de wereldkampioen weer dicht en was de jacht op Aerts geopend. De Nederlander haalde Aerts bij, liet hem daarna achter en mocht voor de vierde keer in Hoogerheide het zegegebaar maken.

Brand sterkste vrouw

Aerts finishte op 13 seconden achterstand als tweede en bleef Van Aert ruim voor. Hierdoor wipt hij in de slotwedstrijd van de wereldbeker over zijn landgenoot heen en wint hij het klassement. Van der Poel eindigt in de wereldbeker als derde; hij deed aan drie crossen niet mee. De overwinning van Aerts betekent ook mooi nieuws voor Tim Merlier, want door zijn eindzege is België zeker van een extra startplek op het WK. Merlier was reserve.

Bij de vrouwen toonde Lucinda Brand zich de sterkste. Halverwege de cross reed ze weg bij onder andere Sanne Cant en Marianne Vos, waarna ze niet meer terug werd gepakt. Katherine Compton werd uiteindelijk tweede voor Vos, die al zeker was van de WB-eindwinst.

Share this post