Van der Poel en Aerts winnen kampioenschappen

Van der Poel en Aerts winnen kampioenschappen

Mathieu van der Poel is voor de vijfde keer op rij Nederlands kampioen veldrijden geworden. In een nat Huijbergen stond er zoals verwacht geen maat op het toptalent. In België was het wel spannend en pakte Toon Aerts de titel.

Van der Poel vroeg op pad

In Huijbergen gingen om 15:00 uur de elite-renners en beloften van start. Stan Godrie had de beste start, maar daarna was het Van der Poel die overnam en halverwege de eerste ronde alleen nog maar Lars van der Haar en Corné van Kessel in zijn buurt had. In de tweede ronde versnelde de Europees kampioen en was het NK al vroeg van alle spanning beroofd. Halfweg cross bedroeg de voorsprong meer dan 30 seconden op Van Kessel, 40 op Van der Haar en nog veel meer op het trio Godrie, Sieben Wouters en Joris Nieuwenhuis.

De leidende positie van Van der Poel kwam niet meer in gevaar. Na een lange, zware veldrit mocht hij voor het vijfde jaar op rij het zegegebaar maken. Lars van der Haar schudde in de voorlaatste ronde ploegmaat Van Kessel van zich af en legde beslag op het zilver. Van Kessel finishte als derde.

Mathieu van der Poel 2019

Van Aert tegen Aerts

In het modderige Kruibeke was het een stuk spannender. Toon Aerts, Wout van Aert en Michael Vanthourenhout sloegen in de openingsronde een gaatje en waren allemaal op de afspraak. Voor Vanthourenhout ging het iets te hard, waarna Aerts een sterke indruk maakte. Halverwege de cross zette toch Van Aert het BK naar zijn hand en bouwde hij zijn voorsprong op Aerts steeds verder uit. Met nog iets meer dan twee ronden te gaan begon Van Aert foutjes te maken en keerde Aerts plots van voren terug. Direct daarna reed Aerts weer weg bij Van Aert en hadden we ineens een andere situatie. Een spannende finale volgde.

De voorsprong van Aerts liep op tot zo’n twintig seconden. Bij het horen van de bel bedroeg het verschil 17 seconden, maar in de slotronde maakte Aerts geen fouten meer en hield hij Van Aert succesvol op afstand. Na liefst 1 uur en 9 minuten kwam Aerts met een gemiddelde snelheid van 15,2 km/h (!) als eerste over de meet. Van Aert werd op een minuut derde. Vanthourenhout op meer dan twee minuten derde.

Share this post